08:03 / 20.05.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

Što smo naučili od potresa koji su nas pogodili?

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

 Analiziramo što možemo naučiti. Takvi pokazatelji su dobri za regiju i znanost općenito, a posebno za studente jer iz svega toga nastaje stručna literatura, objašnjava dr. sc. Ivan Toth, dekan Veleučilišta Velika Gorica i govori o programu konferencije "Dani kriznog upravljanja".

Silom prilika, posljednje dvije godine naučili smo se upravljati kriznim situacijama. U kriznim situacijama treba se znati snalaziti i o tome se treba govoriti i educirati.

Veleučilište Velika Gorica prilagodilo se novonastalim uvjetima koje nam je svima nametnula pandemija COVID-19 te ove godine, te unatoč drukčijim okolnostima, nastavlja dugogodišnju tradiciju i organizirali su 14. po redu konferenciju "Dani kriznog upravljanja".

- Specifičnost naših konferencija je ta što pored znanstvenika i studenata koji sudjeluju sa svojim radovima, uvijek su popraćeni s vježbama studenata i svim suradnih ustanova, objašnjava dr. sc. Ivan Toth, dekan Veleučilišta Velika Gorica.

Nažalost, ove godine to neće biti moguće te će se konferencija održati u dva dijela. U središtu rasprave bit će iskustva, problemi i izazovi koje nam donose prirodne katastrofe i uopće izvanredne krizne situacije.

U prvom dijelu konferencije 20. svibnja bit će organizirana uvodna predavanja i panel diskusije posvećene recentnim potresima.

- Analiziramo što možemo naučiti, što smo napravili dobro, a što loše. Takvi pokazatelji su dobri za regiju i znanost općenito, a posebno za studente jer iz svega toga nastaje stručna literatura, kaže dr. sc. Ivan Toth.

Igor Milić, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju, kaže kako naučenih lekcija ima jako puno, te da se i dalje nalazimo u fazi katastrofe.

- Imat ćemo vremena analizirati i situaciju s potresom i s pandemijom, kako bismo vidjeli koje su bile dobre strane koje je sustav poduzeo kako bi pomogao građanima, i kako bismo imali prijedloge kako stvari poboljšati, kaže Igor Milić, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju, Ravnateljstvo civilne zaštite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!