Slovenija: Velika eksplozija u kemijskoj tvornici, više životno ugroženih, 4 osobe smatraju se nestalima

09:42 / 12.05.2022.

Autor: A.P.C/I.Z./HRT

Velika eksplozija u Sloveniji

Velika eksplozija u Sloveniji

Foto: Ivana Perić / HTV

Snažna eksplozija u kemijskoj tvornici Melamin potresla je jutros slovensko Kočevje. Po zadnjim podacima ozlijeđeno je 20-ak ljudi od kojih je pet dobilo teške opekline, a četiri osobe smatraju se nestalima.

Kako javljaju slovenski mediji, požar u tvornici je ugašen i trenutno je pod nadzorom, te vatrogasci izvode hlađenje požarišta, no mjesto na kojemu se nalaze osobe koje se još uvijek vode kao nestale još je nedostupno zbog visoke temperature.

- Trenutno kontroliramo situaciju i još uvijek tražimo nestale u prostoru za koji pretpostavljamo da se u njemu nalaze, ali zbog visokih temperatura tamo još ne možemo, kazao je novinarima u Kočevju zapovjednik lokalne vatrogasne brigade Leon Behin.

Srečko Štefanič, direktor tvrtke Melamin u kojoj se nesreća dogodila, a koja proizvodi melaminska ljepila za papirnu, građevinsku i kemijsku industriju, tvrdi da više nema opasnosti da dođe do novih eksplozija i požara, da uzrok nesreće još nije utvrđen, te da za incident još uvijek nema objašnjenja jer ga je iznenadio.

- Melamin ima sve odgovarajuće dozvole za rad i dobre sigurnosne ocjene. Eksplozija nas je iznenadila i trenutno nemamo objašnjenja kako se to moglo dogoditi, kazao je.

Kako je ustvrdio, među četiri osobe koje se smatraju nestalima nema nijednog od skoro 200 zaposlenika Melamina, nego se radi o djelatnicima jedne druge tvrtke koji su ujutro u Melamin dopremili cisternu s kemijskim materijalom za proizvodnju.

Gradonačelnik Kočevja Vladimir Prebilič kazao je novinarima da današnja nesreća neće imati velikih dugoročnih štetnih posljedica na okoliš, ali se stanovnicima i dalje preporučuje da preventivno ostanu kod kuće, te da u slučaju nužnih poslova u gradu nose zaštitnu masku.

Za građane Republike Hrvatske ne postoji opasnost od posljedica eksplozije koja se dogodila u Sloveniji - priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite RH. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!