16:21 / 18.01.2022.

Autor: Melita Homa/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Velika gužva za brzo antigensko testiranje: "Telefoni zvone od jutra, stižu mailovi"

Gužve za brzo antigensko testiranje

Gužve za brzo antigensko testiranje

Foto: HTV / HRT

Jučer je u Osječko-baranjskoj županiji počelo naručivanje za brzo antigensko testiranje. Danas su otvoreni i punktovi. Prošli je tjedan u Osječko-baranjskoj županiji zabilježen rekordan dnevni broj novozaraženih od početka pandemije, a to se moralo preliti i na prepune kapacitete za PCR testiranje. Osim u Osijeku, punktovi za brzo antigensko testiranje otvoreni su u Đakovu, Našicama, Belom Manastiru, Donjem Miholjcu i Valpovu. I na to se testiranje dolazi uz uputnicu obiteljskog liječnika.


Svi su termini za antigensko testiranje na izoliranom punktu COVID ambulante u osječkoj Retfali za sutra već puni. To pokazuje i koliko se virus brzo širi. 

- Od ujutro telefoni zvone, stižu mailovi, pacijenti se naručuju, stvarno je velika gužva. Vjerojatno znate da se na PCR čeka po tjedan dana i više pa sve ono što se ne može odraditi putem PCR-a, pacijenti zovu nas i dolaze ovamo, kaže Ana Adžić, medicinska sestra u COVID ambulanti.

- Na mogućnost smo svim liječnicima obiteljske medicine dali da mogu slati ljude na te izolirane punktove i da ne moraju testirati u svojim ordinacijama ako nemaju uvjete za to. Oko 40% liječnika obiteljske medicine se odazvalo, pokupili su testove i testirat će u svojim ordinacijama, rekla je Justinija Steiner, ravnateljica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije.

Na brzom antigenskom testiranju najviše je onih sa simptomima. Zbog sve većeg broja zaraženih osječko-baranjski Stožer civilne zaštite donio je preporuku da se od sutra pa do 28. siječnja nastava za više razrede osnovne škole i srednjoškolce održava na daljinu.

Prema jučerašnjim podacima, na području Osječko-baranjske županije na koronavirus su pozitivna 734 učenika, a u samoizolaciji je 2527 učenika. To su podaci koje je iznio načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Mato Lukić.

"Izvan pogona" u Osijeku je i 40 skupina s 800 mališana u vrtićima. Ukupno se cijepilo 65,4% odraslog stanovništva, a samo prošli tjedan cijepilo se više od 7600 osoba, većinom „booster” dozom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!