Večer uoči Uskrsa - večer nade, mira i molitve

16.04.2022.

07:33

Autor: HRT

Vazmeno bdijenje i misa na Kaptolu koju je predvodio kardinal Josip Bozanić

Vazmeno bdijenje i misa na Kaptolu koju je predvodio kardinal Josip Bozanić

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Večer je uoči Uskrsa - najvećeg kršćanskog blagdana. Na Veliku subotu, dan tišine i molitve, održavaju se vazmena bdjenja. U Zagrebu bdjenje je održano na Kaptolu, pokraj zagrebačke prvostolnice, koja se još sanira nakon potresa. Predvodio ga je kardinal Josip Bozanić. Papa Franjo predvodio je vazmeno bdjenje u vatikanskoj bazilici. Vjernicima je ova večer - večer nade, mira i molitve.


Bdjenje na Kaptolu pratila je Jelena Šarić.

- Kardinal Josip Bozanić u svojoj propovijedi prvo je naglasio da je večerašnje vazmeno bdjenje središnje bdjenje crkvene godine. Ono govori o onome što je Bog učinio za čovjeka i zato ovu noć Crkva tako posebno slavi. Istaknuo je i da ovo bdjenje počinje hvalospjevima o uskrsnoj svijeći, jer je svjetlo prvi znak onoga što dolazi s neba, javila je Šarić u Dnevniku 3.

- Bozanić je u svojoj propovijedi, dodala je, pozvao vjernike da obnove svoja krsna obećanja i da obećaju živjeti uskrsnim životom.

Papa Franjo predvodio vazmeno bdjenje u vatikanskoj bazilici

- Vrlo često obaramo pogled, razočarani budućnošću. Fatalizmom zakapamo radost življenja, rekao je Papa.

U bazilici je među 5.500 vjernika bio i gradonačelnik ukrajinskog Melitopolja - Ivan Fedorov.

- Mnogi pisci pisali su o ljepoti zvjezdanog neba, no ratne noći prošarane su zrakama svjetla koje, braćo i sestre, nose smrt. Dopustimo noćas da nas žene iz evanđelja povedu za ruku i vode prema Božjem svjetlu, izlazu iz mraka, rekao je papa Franjo.

video thumb

Velika subota zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini vazmeno trodnevlje. Velika subota dan je Kristova počinka u grobu. Prema starom običaju, iako više nije propisano, Velika je subota je i dan posta. Vjernici pojedinačno ili roditelji s djecom dolaze u crkve posjetiti svečano uređen Isusov grob. Oltar ostaje simbolično nepokriven, misa se ne slavi niti se pričešćuje. 

Tako Crkva ulazi u vazmeno bdjenje koje počinje oko 21 sat, a završava oko 6 sati u nedjelju. To je spomen na Kristovo osloboditeljsko djelo, spomen na Kristovu muku i smrt te njegovo uskrsnuće. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj čest je običaj paljenja uskrsnog krijesa - vuzmenke. U mnogim krajevima ljudi slažu ispred crkve gomilu drva koju pale kresanjem kamena o kamen, a ne upaljačem ili šibicom.

Više o značenju Velike subote govori sestra Vianeja Kustura s kojom je na vatikanskom trgu sv. Petra razgovarala Dajana Kruneš.

Šunka i pinca za potrebite - i šišanje

Pučka kuhinja na Svetom Duhu i ove godine pomaže potrebitima, onima koji si ne mogu priuštiti blagdanski stol. Po običaju potrebitima dijeli šunku i pincu. Uz to, ove godine onima koji to žele omogućeno je i besplatno šišanje. S voditeljem pučke kuhinje fra Vladimirom Vidovićem razgovarala je Marija Milas

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!