07:20 / 16.04.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Križni put u Rimu: Ukrajinci i Rusi nosili križ, ali nije pročitan tekst meditacije

Križni put u Rimu

Križni put u Rimu

Foto: Vatican Media / via REUTERS

Ukrajinska i ruska obitelj nosile su križ na procesiji križnog puta koju je u Rimu predvodio papa Franjo, ali nije pročitana prvotno predviđena meditacija koju su kritizirali poglavar ukrajinskih katolika i ukrajinski veleposlanik u Vatikanu.

Tradicionalni križni put na Veliki petak u Koloseju sastoji se od 14 postaja, faza između osude Isusa na smrt i njegova pokopa. Često je prilagođen tako da oni koji nose križ s jedne postaje na drugu odražavaju svjetska zbivanja.

Tako su na 13. postaji križ nosile ukrajinska i ruska obitelj, ali nije pročitan tekst meditacije koju su napisale dvije prijateljice - Ruskinja i Ukrajinka, zaposlene u rimskoj bolnici. Umjesto prvotno predviđene meditacije rečeno je:

- Pred smrću, šutnja je rječitija od riječi. Zato zastanimo u tišini i pomolimo se za mir u svijetu - prenosi Katolička novinska agencija (CNA).

Odluku Vatikana ranije su kritizirali ukrajinski katolički biskupi.

- Smatram takvu ideju neprikladnom, dvosmislenom i takvom da ne uzima u obzir kontekst ruske vojne agresije na Ukrajinu - rekao je veliki nadbiskup kijevsko-halički Svjatoslav Ševčuk, poglavar Ukrajinske katoličke crkve bizantskog obreda.

U meditaciji koju je prvotno odobrio Vatikan govorilo se o gubitku vrijednosti, bijesu, rezignaciji i pomirenju unatoč raketiranju, navodi Reuters.

Ševčuk je kazao da je taj tekst "nekoherentan, čak i uvredljiv, posebno u kontekstu očekivanog drugog, još krvavijeg napada ruskih trupa na naše gradove i sela".

Ukrajinski veleposlanik u Vatikanu Andrij Juraš u srijedu je istaknuo da dijeli Ševčukovu zabrinutost te da radi s Vatikanom kako bi pokušao "objasniti poteškoće realizacije i moguće posljedice".

Papa je u molitvi na procesiji zamolio Boga da "okrene naša buntovna srca svome srcu kako bismo naučili slijediti planove mira".

- Razoružaj ruku koju je brat podigao na brata kako bi tamo gdje postoji mržnja procvjetala sloga - kazao je papa Franjo.

Otkako je počeo rat, papa Franjo samo je eksplicitno spomenuo Rusiju u molitvama, kao na primjer tijekom posebnog globalnog događaja za mir 25. ožujka. No jasno je rekao da se protivi ruskim postupcima, upotrebljavajući riječi invazija, agresija i zvjerstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!