Velika šteta zbog kiše u NP Paklenica, posjetiteljski centar Podzemni grad zatvoren

19.11.2022.

13:45

Autor: Ana Marušić/Vijesti/IMS/I.Z./HRT

Velike štete od kiše i u NP Paklenica

Velike štete od kiše i u NP Paklenica

Foto: Vijesti / HRT

U noći sa srijede na četvrtak pljuštalo je i nad Velebitom. Kanjon Velika Paklenica pretvorio se u podivljalu bujicu, potok se razlio iz korita i nosio sve pred sobom. Štetu tek treba utvrditi.

HRT-ova novinarka Ana Marušić rekla je da se u noći sa srijede na četvrtak nad ovaj dio Velebita obrušilo 150 litara kiše po četvornom metru u svega nekoliko sati, što je zahvaljujući prirodnoj konfiguraciji terena, odnosno prirodnome lijevku, stvorilo takve bujice koje su nosile sve pred sobom.

Jedan od naših najstarijih nacionalnih parkova, posljednjih godina često spominjan kao primjer dobre upotrebe europskih sredstava, do nove će sezone morati ulagati u infrastrukturu više nego što su očekivali.

Kišno je nevrijeme oštetilo staze, odmorišta, pa čak i vodovodne cijevi, ogoljene nakon što je sve oko njih odnio nabujali potok. 

Vodič u Nacionalnom parku Paklenica Ante Zuanović poručio je da je materijalna šteta velika.

- Park je, isto tako valja naglasiti, veliko područje, 95 kvadratnih kilometara prostora, tako da će trebati više dana da se obiđe taj teren i iz više smjerova, da bi se utvrdila nekakva krajnja šteta, rekao je.

Najveću je štetu pretrpjela glavna turistička staza koja vodi do šumarske kuće i planinarskog doma, no posebno će teško biti vratiti u funkciju najstariji dio, građen prije punih devedeset godina.

- Staza je građena tridesetih godina prošlog stoljeća i najstariji žitelji podvelebitskog kraja, koji su isto tako ovih dana bili ovdje u kanjonu Velike Paklenice, kažu da to uistinu nikada nisu doživjeli, istaknuo je Zuanović.

Dio je to staze koji nije dostupan za automobile ni mehanizaciju, pa će se popravljati kao nekad, ljudskim rukama na kojima će stići i materijal. Od sljedećeg će tjedna tek biti poznato kad će se i kojim tempom pristupiti popravcima.

U međuvremenu, posjetiteljima je dostupan ograničen opseg usluga, a zbog nastale situacije, posjetiteljski centar Podzemni grad Paklenice ovog je vikenda zatvoren.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!