Utvrđuje se šteta od poplava; DHMZ izdao žuto upozorenje za cijelu zemlju

19.11.2022.

Zadnja izmjena 16:58

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./T.V./HRT

Saniraju se štete od poplava

Saniraju se štete od poplava

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Obilna kiša prouzročila je probleme u nekoliko županija - posebno teško bilo je na Kvarneru. Poplave su bile i na petrinjskom području.

I danas se utvrđuje velika materijalna šteta koju je za sobom ostavila jučerašnja bujična poplava u Novom Vinodolskom. Najviše su stradali automobili, podrumi i prizemlja obiteljskih kuća te gospodarskih objekata. Šteta od nevremena ima i u drugim dijelovima zemlje, a slijedi još jedno jače pogoršanje vremena.

Samohrana majka ne zna gdje će stanovati

Velika poplava pogodila je Novi Vinodolski. Bujice su poplavile kuće, konobe, automobile. Vatrogasci su pokušali spasiti što više toga, no šteta je golema.

HRT-ova reporterka Ivana Perić kazala je za podnevni Dnevnik HTV-a kako je šteta velika i da se još uvijek zbraja.

Samohrana majka dvoje djece uspjela je na vrijeme otići iz podstanarske kuće, no, sada ne zna gdje će stanovati.

Vatrogasci su od jučer ujutro imali preko trideset intervencija, a danas se opet najavljuje kiša.

Župan Zlatko Komadina podignuo je u pripravnost Stožer civilne zaštite, no, elemenata za proglašenje elementarne nepogode nema. 

Poplavljena je i Malinska na otoku Krku, gdje je voda prodrla u kuće i poslovne prostore te dječji vrtić i osnovnu školu.

Obilna kiša prouzročila je probleme i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Zbog velike količine oborina ali i popadalog lišća začepili su se odvodni kanali pa su poplavljeni podrumi obiteljskih kuća, dvorišta i vrtovi. U Mošćenici kod Petrinje vatrogasci su ispumpavali vodu iz obiteljskih kuća te čistili šahtove.

Žuto upozorenje za cijelu Hrvatsku

HRT-ova novinarka Marija Milas javila se jutros iz Mošćenice pokraj Petrinje, te je kazala kako se situacija smirila, kiša više ne pada.

Najveći problem predstavljale su veće količine oborina, koje su u kombinaciji s lišćem začepile odvodne kanale.

Zapovjednik JVP Petrinja Zvonimir Ljubičić naglasio je kako se noćas situacija smirivala, sada voda teče u rijeku Kupu, koja još uvijek ima niski vodostaj.

Mošćenica pokraj Petrinje jedno je od kritičnijih mjesta što se tiče poplave. Zbog neočišćenih odvodnih kanala voda je ugrožavala i kuće.

- Tako je bilo i u Petrinji, lišće je zaštopalo slivnike, pa je voda tekla i po cesti. Voda je ljudima ušla i u podrume, poručio je.

JVP Petrinja ispumpavala je vodu, te su čistili slivnike. Ljubičić je rekao kako su najavljene nove oborine, ali se nada da neće pasti veća količina kiše.

Državni hidrometeorološki zavod najavio je žuto upozorenje za gotovo cijelu Hrvatsku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!