Veliki interes za skijanje u Austriji: "Hrvatski tjedan" gotovo rasprodan

22.11.2021.

07:00

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV

Veliki interes za skijanje

Veliki interes za skijanje

Foto: Ilustracija/Davor Puklavec / Pixsell

Od ponedjeljka Austrija uvodi lockdown u cijeloj zemlji, koji bi trebao trajati najviše 20 dana. Zbog toga ondje neće početi skijaška sezona za koju se pripremaju mnogi domaći ljubitelji skijanja. No unatoč neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji - prve rezervacije već su odavno zabilježene. Oni koji imaju COVID potvrde smještaj su rezervirali, pa iz naših omiljenih destinacija stižu informacije da je većina smještaja u tzv. "hrvatskom tjednu" rasprodana.

Petra Hiržin iz Ludbrega je već odlučila: ove godine skijat će u Austriji. Kupila je posljednje sitnice, no nedostaje joj još jedan važan detalj: COVID putovnica.

- Cijepit ću se jer želim normalno živjeti dalje, ne iz straha nego da mogu normalno dalje funkcionirat i posao i fakultet i skijanja, kaže.

Oni koji COVID putovnicu imaju, skijanje su već "uplatili". Većina obitelji će na skije kada školarcima počnu praznici, dakle najviše u prvom tjednu nakon Nove godine.

- Ove godine je smještaj na skijalištima nešto skuplji nego ranijih godina i samim time i cijene ski karata, jer nam hrvatski tjedan pada nezgodno od 1. do 8. 1. kada je na skijalištima novogodišnji termin i veće su cijene, rekla je Sandra Šutić, voditeljica turističke agencije.

Unatoč tomu, većina kapaciteta u tom top terminu već je rezervirana. Dosta je i onih koji se zasad samo raspituju. 

Svima se savjetuje uplata putnog osiguranja, kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

- Ono što je vrlo bitno za hrvatske skijaše koji nisu cijepljeni i koji nisu preboljeli covid da se bojim da neće biti antigenskih punktova odnosno punktova za testiranje i na to moraju biti svi spremni i moraju biti spremni da oni koji nisu cijepljeni da će na nekakav način biti diskriminirani, što je nažalost tako kako je, živimo u takvom svijetu, rekao je Nino Stančić Vidrač, Hrvatska udruga ljubitelja skijanja i snowboardanja.

Prijašnjih godina, prije pandemije, na skijanje je išlo više od 100 tisuća Hrvata. Nadaju se da im i ove planove neće pokvariti loša epidemiološka situacija.

A svi oni koji su planirali putovati u Austriju u studenom i prosincu ne moraju se zbog najavljenog lockdowna brinuti kada je riječ o povratu novca za uplaćene aranžmane.

- Lockdown traje do 13.12. nadamo se i daj Bože da bude samo do 13.12. da možemo nakon toga svi normalno ići na skijanje. Ali velim dok god Austrija kao država naredi lockdown oni moraju napravit povrat sredstava u potpunosti što je za sve koji idu na skijanje vrlo olakotna okolnost, no međutim ne znamo u kojem periodu se taj novac vraća. Znači to može trajati, rekao je Stančić Vidrač.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!