Veliki četvrtak, Crkva se spominje Posljednje večere

06.04.2023.

Zadnja izmjena 12:12

Autor: HRT

Đakovačka katedrala

Đakovačka katedrala

Foto: HTV / HRT

Ušli smo u uskrsno trodnevlje. Veliki je četvrtak, dan ustanovljenja euharistije i svećeničkog reda.

Veliki je četvrtak - početak vazmenog trodnevlja koje prethodi najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu. Spomen je to Kristove posljednje večere i ustanovljenja euharistije najvažnijeg sakramenta. U svim crkvama navečer se služe mise kao spomen na posljednju večeru, a ujutro se u svim katedralama svećenici okupljaju oko biskupa kako bi obnovili svoj svećenički zavjet.

U svakoj se biskupijskoj zajednici ujutro na Veliki četvrtak slavi misa posvete ulja, na kojoj biskup i svećenici koji su dio dijecezanskoga svećenstva obnavljaju obećanja s ređenja. Blagoslivljaju se i ulja za slavljenje sakramenata: katekumensko ulje, ulje za bolesničko pomazanje i svetu krizmu. Uvečer, na misi Večere Gospodnje, stavljen je naglasak na znak bratske ljubavi pa na toj misi svećenik pere noge vjernicima. 


Kardinal Bozanić predvodio euharistijsko slavlje


Na misi u bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca u Zagrebu euharistijsko slavlje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

- Pomazanjem svetim pritjelovilo nas je Kristu vrhovnom i vječnom svećeniku da bismo sudjelovali u žrtvi kojom je utemeljen novi i vječni savez u njegovoj krvi, rekao je Bozanić.

U Đakovu misu predvodio nadbiskup Hranić


Na Veliki četvrtak misu posvete ulja u đakovačkoj katedrali bazilici predvodio je đakovačko-osječko nadbiskup Đuro Hranić u zajedništvu sa svećenicima nadbiskupije. U sklopu misnoga slavlja crkveni su službenici obnovili svećenička obećanja, a nadbiskup je svećenicima slavljenicima čestitao njihove jubileje.

- U samoj kršćanskoj vjeri susrećemo velika dva otajstva, a to je trojstvo, to je utjelovljenje i sam naš kršćanski život jer smo mi pozvani kao kršćani primiti to sveto ulje, tu svetost i ugodan miris, kako kaže sveti Pavao, rekao je Ivica Raguž, prof. dogmatske teologije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!