Papa na Veliki četvrtak misu služi u zatvoru za maloljetnike

06.04.2023.

13:15

Autor: Dnevnik/HTV/Dajana Kruneš/E.P.C.

Papa Franjo predvodio misu posvete ulja

Papa Franjo predvodio misu posvete ulja

Foto: HTV / HRT

U Rimu je papa Franjo na Veliki četvrtak predvodio misu posvete ulja, a večeras će misu predvoditi na neobičnom mjestu, u zatvoru za maloljetnike. S Trga svetoga Petra u Rimu za podnevni Dnevnik HTV-a o papinim porukama izvijestila je novinarka Dajana Kruneš. 


Papa Franjo poziva na poniznost i duhovnost


- Na Veliki četvrtak, kao što se to radi u katedralama širom svijeta, tako je i u bazilici svetog Petra odslužena misa posvete ulja, a ta će ulja krenuti prema župama Rimske biskupije. U svom prigodnom obraćanju, papa Franjo je pred mnoštvom biskupa, svećenika i vjernika još jednom iskoristio priliku da upozori na problem ravnodušnosti. Pozvao je sve, vjernike i Crkvu da ne odustaju od volje za služenjem i da budu tu za one koji su u potrebi. Korak na tom putu svakako je duhovnost i poniznost, naglasio je Papa, rekla je Dajana Kruneš izvještavajući o misi posvete ulja.


Dodala je da se svoju poniznost papa Franjo ne libi pokazati u svim godinama svojeg pontifikata. 


Na Veliki četvrtak misa večere Gospodnje u zatvoru za maloljetnike 


- Večeras će služiti misu Gospodnje večere. Večeras ponovno ide u zatvor za maloljetnike, isti zatvor na periferiji Rima u kojem je bio i u prvoj godini svog pontiikata. Tamo će služiti misu, koja nije otvorena za posjetitelje i novinare, ali će biti prijenos uživo. Odradit će i obred pranja nogu, kazala je.


Istaknula je da su poruke pape Franje ponovno usmjerene prema miru, pomirenju i brizi jednih za druge.


Rim pod opsadom turista - oporavak talijanskog turizma 


Uoči Uskrsa, Trg Svetog Petra prepun je ljudi. Turisti i hodočasnici stigli su iz cijelog svijeta. 


Talijanska je prijestolnica pod opsadom turista. Rimske znamenitosti još nisu ni otvorile svoja vrata, a ispred njih dugački su redovi. Strpljivo se čeka. 


- O svemu ovome, arhitekturi i znamenitostima, gledali smo u filmovima, a sada je prekrasno to napokon vidjeti i uživo, ushićena je Sai iz Indije.


Prepun povijesnih znamenitosti i atraktivnih zdanja, Rim privlači turiste iz cijeloga svijeta. Turistički su aduti brojni. Zbog Rima se  njega se isplati preletjeti i Atlantik.


- Nedavno smo se zaručili i želja nam je bila proslaviti to baš ovdje u Italiji, u Rimu, rekla je američka turistica Erika.


Upravo je povratak gostiju s dalekih tržišta, poput SAD-a, za turističke djelatnike dobar znak. Jer, pandemija koronavirusa Italiji je zadala ozbiljan udarac. Primjera radi, samo izostanak Amerikanaca tijekom ljeta 2021. donio je gubitak od gotovo dvije milijarde eura.


Direktorica talijanske Nacionalne agencije za turizam ENIT Ivana Jelinić govori o povratku turista s dalekih tržišta i značaju za talijanski turizam. Amerikanci se vraćaju, kaže i to su gosti koji dugo ostaju u Italiji, a u idućim se tjednima očekuje veći dolazak turista iz Kine i dalekog istoka. 


Podaci talijanskog instituta za istraživanje pokazuju da bi u Italiji ove godine moglo biti ostvareno više od 420 milijuna noćenja. Očekivani prihod vrti se oko 90 milijardi eura.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!