Veliki petak

07.04.2023.

Zadnja izmjena 14:07

Autor: T.V./HRT

Makarski umjetnici oslikali uskrsne pisanice koje su postavljene u gradu

Makarski umjetnici oslikali uskrsne pisanice koje su postavljene u gradu

Foto: Matko Begovic / PIXSELL

Veliki je petak - dan spomena muke, razapinjanja i smrti Isusa Krista. Ovo je jedini dan u godini kada u Katoličkoj crkvi nema misnog slavlja, zvona ne zvone u znak žalosti, oltar je bez križa, a vjernici se okupljaju u tišini. U mnogim dijelovima naše zemlje različiti su običaji i tradicija vezana uz Veliki petak, ali za sve vjernike danas je obvezan post pa se i na kontinentu i na moru jede riba. 

Makarski umjetnici oslikali su uskrsne pisanice.

Od jučer, na nekoliko lokacija u gradu, Makarani i turisti imati će priliku uživati u uskrsnim pisanicama koje su za ovu priliku oslikali ponajbolji makarski umjetnici - Sanja Srzić, Goran Novović, Silvija Prusina, Vice Glibota, Ana Polić Pavlinović, Ivana Glibota Pandžić, Klement Simić i Tonći Mravičić.

Galerija
Makarski umjetnici oslikali uskrsne pisanice koje su postavljene u gradu , Foto: Matko Begovic /PIXSELL
Makarski umjetnici oslikali uskrsne pisanice koje su postavljene u gradu , Foto: Matko Begovic /PIXSELLMakarski umjetnici oslikali uskrsne pisanice koje su postavljene u gradu , Foto: Matko Begovic /PIXSELLMakarski umjetnici oslikali uskrsne pisanice koje su postavljene u gradu , Foto: Matko Begovic /PIXSELL

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i njegovi najbliži suradnici, pročelnici odjela gradske uprave i direktori gradskih tvrtaka na Veliki petak su se družli s građanima i podijelili više od dvije tisuće porcija fiš-paprikaša.

Točno u podne na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi građane je dočekalo više od dvije tisuće porcija tog specijaliteta koji se tradicionalno na Veliku petak priprema u tom dijelu Hrvatske.

Fiš su kuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, čiji je predsjednik Davor Tomić rekao da je potrošeno oko 500 kilograma ribe, uglavnom šarana, 10 kilograma paprike, slatke i ljute, te 70 kilograma luka i ostalih dodataka u njegovoj pripremi.

- Kao i obično, za ovakve prilike koristimo kotlove od 70 litara, a ovoga puta smo fiš pripremali u 10 takvih kotlova, rekao je Tomić i dodao da primjedaba nije bilo i da su sve porcije podijeljene vrlo brzo.

Gradonačelnik Radić podsjetio da se moramo brinuti o svojim bližnjim i o onima kojima je to potrebno.

Iz Splita se u Dnevnik u podne javila Ivana Šilović. Kaže kako gužve nema jer sve što se jutros donijelo na splitsku ribarnicu - rasprodalo se u roku 2 sata.


U središtu Rijeke je tradicionalno na Veliki petak priređena zajednička marenda na kojoj je podijeljeno 3000 porcija prženih ribica. Na Trgu 128. brigade Hrvatsk vojske , gdje je organizirana podjela, postavljeni su stolovi i klupe pa se cijelog prijepodneva okupljalo mnogo Riječana.

Građanima su se pridružili zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan i zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski te predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj.

Pržene sardelice pripremio je Studentski centar Rijeka.

Post je i nemrs. Već prema mogućnostima - blagdanski stol za Uskrs uvijek nudi ono najbolje. 

Kakva je ponuda na zagrebačkoj tržnici Dolac provjerila je Marisabel Majić:

Posljednjih dana na šibenskoj ribarnici bila je slaba ponuda ribe. Naime, zbog lošeg vremena koćarice nisu izlazile na more.

Kakvo je stanje jutros, provjerila je Ana Štrelov:

Gužva je i na varaždinskoj tržnici.

Sara Badžek
kaže kako se najviše kupuje riba i to plava - orada i brancin, a kupuje se i šunka, janjetina, povrće i voće.


Užurbano je i u Dubrovniku. 

Ivana Brailo Drnas kaže kako na dubrovačkoj ribarnici još uvijek ima svježe ribe, a izbor je velik - od škampa i hobotnica do grdobine, ugora i šanpjera.

Grad Bjelovar uoči blagdana tradicionalno organizira manifestaciju "Pisanicom do Uskrsa", pa je u središnjem parku vrlo živo. Ondje je prije nekoliko trenutaka počela i podjela posnih obroka.

Što se nudi, doznala je Marijana Kranjec

Za one koji ne mogu otići u ribarnicu i sebi i svojoj obitelji priuštiti ribu na Veliki petak brinu se brojne udruge i volonteri. U pučkoj kuhinji u Zadru, koja djeluje pri Caritasu Zadarske nadbiskupije, danas se tradicionalno kuha bakalar.

Koliko je obroka pripremljeno otkrila je Kristina Tartaro:

Kraj je radnog tjedna uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, pa će mnogi kupiti sve potrebno za blagdanski stol danas i sutra.

S pulske tržnice javila se Klara Dujmović:

Riječani su se uputili na tržnicu po namirnice za blagdanski ručak.

Izbor je velik, a cijene su, kažu prodavači, iste kao i prošle godine, javila ja Ivana Perić.

Veliki je petak. Toga dana Crkva ne slavi euharistiju, već se kroz obrede prisjeća Kristove patnje, muke i smrti te promišlja o dubini njegove ljubavi prema ljudima. Na Veliki petak za katolike je obvezan strogi post i nemrs zbog uvjerenja da je duša u tjelesnom postu otvorenija Bogu.

Svi katolički vjernici u dobi od 18 do 60 godina poste na Veliki petak, a za sve katolike starije od 14 godina obvezan je i nemrs. Nemrs znači da se taj dan ne jede meso, dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede.

Na Veliki petak obično se jede riba, posebno u primorskim krajevima, a u sjevernoj Hrvatskoj grah, suho voće, kompoti, štrudl od sira te tijesto s orasima i makom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!