Vatrogasci saniraju požarište na šibenskom području

15.07.2022.

16:58

Autor: Ana Bralić/Borka Juras Slamić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Vatrogasci saniraju požarište

Vatrogasci saniraju požarište

Foto: HTV / HRT

Veliki požar na šibenskom području, od vodičkog zaleđa do Zatona i Rasline, pod nadzorom je gasitelja. Vatrogasci saniraju požarište i paze da se vatra ponovno ne razbukta. Počeo je policijski očevid, utvrđuje se šteta.

Šezdesetak vatrogasaca s dvadesetak vozila i dalje dežura u vodičkom zaleđu nakon katastrofalnog požara koji je u srijedu progutao dvadesetak kuća i tri tisuće tristo hektara. Miris dima i pepela još je nad Zatonom i Raslinom. 

O razmjeru katastrofalnog požara najbolje svjedoče satelitske snimke. No, požar je nakon tri dana pod nadzorom gasitelja. 

Požar je u jednom trenutku dosegao vatrenu liniju od 15 kilometara koja je išla od Vodica do Prukljanskog jezera. Dio zgarišta na dijelovima izgleda kao da je pala bomba, a tako je izgledao dim toga dana kada je buknuo požar. Danas je požar stavljen pod kontrolu, ali još nije lokaliziran. Štete su goleme, gorjele su kuće, brodovi, automobili, gospodarski objekti, izvijestio je za Dnevnik Petar Mikuličin.

Dodaje kako je dobra vijest da je danas vraćena struja u Zaton, počeli su policijski izvidi i utvrđivanje nastale štete.

Župan Šibensko-kninski proglasio je stanje velike nesreće i to je prvi korak u proglašavanju stanja elementarne nepogode koje će osigurati preduvjete da stanovnici Zatona i okolice budu obeštećeni za materijalnu štetu i dobiju potpore, izvijestio je.


Puno je zgarišta u Zatonu i još se dimi. Traje policijski očevid. Sve se dokumentira. Nesretni ljudi prebiru po požarištu.

Šteta samo na jednom od imanja veća je od 100 tisuća kuna.

- Svašta, svašta, svašta, sve što čovjek može zamisliti sve je otišlo, govori Zdravko Ševerdija iz Zatona.

I kod Tomislava šteta golema.

- Izgorjela je montažna garaža koja je bila 8 metara dužine, izgorjela je freza, izgorio stroj koji kupi travu, naglašava Tomislav Bukić iz Zatona.

Očekuje pomoć.

- Nadam se nečemu, koliko će toga biti ne znam, rekao je.

Stanovnici su u nevjerici. Ovako nešto ne pamte. A moglo se, vjeruju, izbjeći.

- Čemu da se nadam. Jedino da prodamo one ratne avione pa da kupimo 5,6 kanadera da se drugome ne dogodi ovo kao nama. Ovo je strašno, pogledajte vi što je to, zašto se čovjek muči, očajan je Zdravko. 

Namučili su se i vatrogasci, priskočili su odasvud. Treći dan donio je olakšanje.

- Danas se diše dosta bolje struja je došla ovim putem zahvaljujem i radnicima Elektre koji su stvarno promptno reagirali jer gotovo čitav dalekovod je između Vodica i Zatona izgorio, rekao je Boris Dukić, zapovjednik DVD-a Zaton.

Pomno se pazi i dalje.

- Sad trenutno saniramo. Pratimo da ne bi došlo do izdimljavanja paljenja ponovnog požara i pojavljivanja plamena, govori Igor Grubić, iz Vatrogasne postrojbe Ivanić Grad.

A pojavi li se ponovno, oni će bez sumnje, kao i uvijek, dati sve od sebe!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!