Dukić: Moramo svi biti na oprezu, priroda je jučer bila jača od nas

14.07.2022.

19:28

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije

Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Katastrofalni požar u zaleđu Vodica protekle je noći i tijekom dana nadljudskim naporima gasitelja stavljen pod kontrolu. S nezapamćenom vatrenom stihijom borilo se više od 300 vatrogasaca, s pripadnicima vojske i policije te građanima ukupno oko petsto gasitelja. Najvažnije, nije bilo ljudskih žrtava, ali je materijalna šteta golema.

- Vodičko zaleđe tzv. Benkovačka cesta, kako ga mi zovemo, u zadnjih 17 godina imamo konstantne požare. Sve ovisi od godine do godine, nekad ih je manje nekad više. I 2017. smo imali veliki katastrofalni požar, ali na sreću tada nije bilo oštećenih stambenih objekata. U ovome trenutku možemo sumnjati na sve i svašta, rekao je Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je kako su u jučerašnjem požaru koji je počeo oko 11 sati odmah angažirane sve zemaljske snage, a već u 15 minuti samog požara zatražene su i zračne snage.

- Konstantno smo podizali sve dodatne snage. Tražili smo i dodatne zračne snage, međutim dobili smo ono što smo mogli dobiti u tom trenutku, rekao je. 

Ulazimo u vrlo izazovno razdoblje po pitanju opasnosti od požara. Na pitanje je li vatrogasni sustav spreman, Dukić je rekao da svi moraju biti na oprezu. 

- Na ovom području imamo oko 3-3,5 mjeseca vrlo sušnog razdoblja, posebno zadnjih 15-20 dana imamo buru i jake vjetrovi. Moramo svi biti na oprezu i davati sve od sebe, kako stanovništvo, gosti... Svi se moraju pridržavati osnovnih mjera zaštite od požara. Vatrogasni sustavi se pravovremeno dižu i aktiviraju, ali jednostavno dođemo u takvu situaciju da smo doslovce nemoćni. Priroda je jučer bila jača od nas, istaknuo je Dukić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!