Veliki pritisak na vrtiće, evo kakva je situacija na terenu

19.12.2021.

21:19

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/IMS/HRT

Veliki pritisak na vrtiće

Veliki pritisak na vrtiće

Foto: Dnevnik / HRT

Zagrebačka skupština izglasala je drastično rezanje prava korisnicima mjere roditelj odgojitelj, pa će tako brojne obitelji morati potražiti smještaj u vrtićima nakon 1. svibnja kada provedba stupa na snagu. Prema podacima grada Zagreba, u vrtićima je trenutno više od 30 i pol tisuća djece. Prvog prosinca u jaslicama je bilo slobodno samo 19 mjesta, dok ih je u preškolskim skupinama slobodno 558. Ipak, situacija na terenu nešto je drugačija.

Jasličke grupe pune su, i to ne samo u Novom Zagrebu Zapad nego u gotovo cijelom gradu.

- Veliki je pritisak na jaslice. U jaslicama ni u jednom vrtiću nema mjesta. Evo kod nas ima par mjesta za dijete od četiri ili pet godina, a i to je zato što takve zahtjeve ne dobivamo, kaže ravnateljica dječjeg vrtića Siget Jasna Peklić.

Ravnateljica dječjeg vrtića Remetinec Snježana Mutak dodaje kako u vrtičkim grupama uvijek imaju manji broj djece te da je u jasličkim grupama pritisak pet puta veći.

U vrtićima se nadaju da većih problema, sada nakon ukidanja mjere roditelj odgojitelj, neće biti jer bi većina djece izlaskom iz mjere najesen trebala ići u osnovne škole. Osim toga, dodaje Jasna Peklić - u svakom vrtiću su po jedna ili dvije odgajateljice uzele status majke odgajateljice i one će se vratiti na posao.

Samo tijekom studenog, prema statistici Zavoda za zapošljavanje, tražilo se 113 odgojitelja, a zaposleno je njih 9.

- Odgojitelj po zakonu smije raditi 5 sati i 30 mnuta neposredno sa djecom. Posao je predivan, ali toliko zahtjevan i težak. Vi nakon 5 i pol sati neposrednog rada jednostavno nemate potrebnu koncentraciju, kaže predsjednica Udruge Sidro Katarina Turković Gulin.

Roditelji trebaju mjesto u vrtiću, pa je teško objasniti da mjesta nema, neki od njih često čak rade velik pritisak na odgojitelje i ravnatelje.

- Razumijemo ljutnju, razumijemo nelagodu. Bilo je i značajnijih problemskih situacija ali globalno - ljudi su razumni i razumiju da se radi o području na kojem nema dovoljno smještajnih kapaciteta, priča Snježana Mutak.

Postupnom smanjivanju pritiska na vrtiće, ako je suditi prema najavama gradske vlasti, pridonijet će završetak radova na 4 objekta, čime će se smještajni kapacitet povećati za 180 djece rane i predškolske dobi do kraja sljedeće godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!