12:44 / 19.11.2020.

Autor: Studio 4/IMS/S.M./HRT

Venus: Uozbiljimo se, trebaju nam učinkovitije mjere

-

-

Foto: - / -

Primarijus Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva izjavio je kako je krajnje vrijeme da se u Hrvatskoj uozbiljimo te da se donesu učinkovitije mjere s obzirom na visoki broj pozitivnih na koronavirus.
Primarijus Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva izjavio je za HRT-ov Studio 4 kako je krajnje vrijeme da se u Hrvatskoj  donesu učinkovitije mjere s obzirom na visoki broj pozitivnih na koronavirus te poziva na ozbiljno ponašanje.

➡️ Epidemija koronavirusa - nove informacije

U balansiranju zdravstvenog aspekta i ekonomije očito je da je zdravstvo izvuklo deblji kraj, kazao je Venus. Smatra da nijedna mjera neće imati smisla ako je se ne budemo svi pridržavali.

- Dio stanovnika nažalost se ne želi pridržavati mjera. To je jedan od jako bitnih razloga zašto su ove brojke podivljale, kazao je Venus.

Na pitanje misli li da bi trebalo kažnjavati one koji ne nose maske, istaknuo je da bi o tome trebale razmišljati neke druge struke i službe, ali bi to ipak u ovoj situaciji podržao. 

- Ne mislim da se ide generalno u kažnjavanje, kao što nisam pobornik niti generalnog zatvaranja. Treba na vrijeme detektirati ona mjesta, situacije, osobe koje doprinose tom širenju. Znamo u pojedinim fazama razvoja epidemije koja okupljanja su generirala tako visoke brojke. Prije smo imali problema sa svadbama, a sada imamo problem s noćnim klubovima i barovima, dodaje.

Pojašnjava da epidemiološko društvo smatra kako s postojećim ljudskim kapacitetima neće moći izdržati epidemiju te napominje da podupire liječničke udruge koje traže strože mjere.

Kvalitetnom mjerom smatra "rad od kuće" gdje je to moguće, jer se, kako kaže, na taj način spriječava širenje zaraze na radnom mjestu. 

"Ciljano provođenje mjera, uz ciljano kažnjavanje - uspješnije sprečavanje širenja zaraze" 

Ponavlja da nije pobornik "lockdowna" i policijskog sata.

- "Lockdown" je bio učinkovit u prvom valu jer je bila enormno bolja i kvalitetnija suradnja sa stanovnicima. Vjerojatno su procjenjivali da to neće dugo trajati pa su bili spremniji na suradnju. Ono što je još bitnije je da sada imamo lokalnu transmisiju virusa. Proširio se svuda oko nas. Kvalitetno ciljano provođenje mjera, uz ciljano kažnjavanje, moglo bi polučiti puno bolji uspjeh. Moramo imati na umu da sami bez suradnje nećemo moći savladati zarazu, kazao je.

Smatra da je 10.000 testova provedenih dnevno solidno, možda čak i dovoljno. Ističe da će uvođenje brzih antigenskih testova, ciljano, biti od dragocjene pomoći te poziva da se implementiraju što šire.    

- Jedna od ključnih mjera za suzbijanje transmisije je što brža identifikacija zaraženog, oboljelog, kako bi ga se izoliralo. Treba i što brže saznati njegove potencijalne kontakte i na taj način smanjili odnosno suzbili širenje zaraze, izjavio je Venus. 

Navodi da bi se cjepivima uskoro trebalo stati na kraj pandemiji.

- Ako su farmaceutske tvrtke došle do saznanja da je učinkovitost cijepljenja čak 95%-na, onda zaista očekujem da će izlaz iz ove situacije biti provedba cijepljenja protiv bolesti Covid-19. To je jedina mjera za postizanje kolektivnog imuniteta, a ne kao što su do sada neki radili, prirodnim putem. Naime, stjecanje kolektivnog imuniteta prirodnim putem mnogo ljudi umire, kazao je.

Napominje da će se cijepljenje, prema informacijama s kojima raspolaže, provesti s dvije doze, u razmaku od 2-3 tjedna. Najprije se trebaju cijepiti osjetljliviji dijelovi populacije, stariji i zdravstveni djelatnici. Kazao je da je u razgovoru s Hrvatskom udrugom poslodavaca bilo riječi o tome, da se zaštite i osobe od vitalnog gospodarskog značaja, iako ne ulaze u osjetljive kategorije te dodaje da je dobro razmisliti o toj ideji.      
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!