14:14 / 13.09.2018.

Autor: I.M./Hina

Veterani za prosvjed i očitovanje Pupovca - Plenković: To se tako ne radi

-

-

Foto: - / -

Braniteljske udruge poručuju kako 27 godina institucije ne rade ništa da se ratni zločinci izvedu pred lice pravde. Poruku vukovarskom gradonačelniku poslao je premijer Andrej Plenković.
Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi te udruga specijalne policije iz Domovinskog rata podržat će najavljeni prosvjed u Vukovaru. Traže i sazivanje tematske saborske sjednice o Deklaraciji o Domovinskom ratu te sporazumu o normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije. Očekuju da se o tome i aktualnoj srbijanskoj politici očituje i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Braniteljske udruge poručuju kako 27 godina institucije ne rade ništa da se ratni zločinci izvedu pred lice pravde. Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Miljenko Kolobarić prozvao je Državno odvjetništvo (DORH), kao i bivše glavne državne odvjetnike da se brojni ratni zločini dugo godina zataškavaju i po potrebi pokreću postupci, a "podaci o počiniocima drže u ladicama". Odbio je mogućnost bilo kakve politizacije prosvjeda i rekao da će se braniteljske udruge sigurno odazvati skupu u Vukovaru.

Predsjednik Udruge specijalne policije Zoran Maras demantirao je napis u jednom dnevnom listu da će branitelji zatražiti raskid koalicije HDZ-a i SDSS-a, koji su s drugim strankama u vladajućoj većini. Samo tražimo da se saborski zastupnik Pupovac očituje o Domovinskom ratu i Oluji, ali i o politici Srbije u novije vrijeme. "Slažem se i podržavam pa da se vidi tko puše u koju zastavu", kazao je Stevo Culej iz Udruga specijalne policije (HDZ).Plenković: To se tako ne radi

Premijer Andrej Plenković vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi poručio je da nema nimalo razumijevanja za tehnologiju, odnosno tajming kada je temu procesuiranja ratnih zločina iznio u javnost. Potvrdio je da će se sastati s vukovarskim gradonačelnikom. "Što se tiče procesiranja ratnih zločina bilo gdje u Hrvatskoj, a pogotovo strašnih zločina koji su počinjeni na Ovčari i u Vukovaru, naravno da ja kao čovjek i kao predsjednik Vlade te HDZ-a imam jednaki interes, želju i namjeru da se oni procesuiraju i da se odgovorni za to kazne", rekao je Plenković.

No, pritom je poručio kako nema nimalo razumijevanja za tehnologiju kako je to napravljeno. "To se tako ne radi. Dakle, on kao član HDZ-a i kao gradonačelnik ima odgovornost prema svom biračkom tijelu i temi - i tu se slažemo, a drugu odgovornost prema političkoj procjeni i odabiru tajminga i načina kako da tu temu stavi u eter", kazao je Plenković. Ne treba davati povoda onima koji žele srušiti Vladu - to je rekao i Penavi, kao i drugi članovi Predsjedništva HDZ-a, potvrdio je Plenković.

"Ići na emocije onih koji su najviše stradali, u situaciji kada je to zločin koji se dogodio prije 27 godina, u ovom trenutku, u ovako širokim okolnostima i davati povoda onima koji imaju vrlo jasan politički cilj, a to je da sruše parlamentarnu većinu, da destabiliziraju koaliciju i u konačnici da sruše Vladu, to je jedan drugi sport", ističe premijer. A onih koji žele srušiti Vladu, odgovorio je na pitanje novinara, "ima koliko ih god hoćete".

Upitan jesu li među njima i braniteljske udruge koje traže da se iz vladajuće većine izbace Milorad Pupovac i SDSS, premijer odgovara da njemu nitko neće određivati tko će biti dio parlamentarne većine. "Nisam ispratio što su rekli. Ali, neće meni nitko kao predsjedniku HDZ-a birati partnere i određivati tko će biti parlamentarna većina. To je ono što je 100 posto i na tome stojim čvrsto da ne mogu biti čvršći. Bez obzira od koga, kada i na koji način dolazi do toga", poručio je. Na pitanje pomaže li i Penava takvima svojim nastupom, odgovorio je: "Promislite, dovoljno ste mudri da zaključite".

U međuvremenu je iz Ureda gradonačelnika Grada Vukovara priopćeno kao Penava do daljnjega neće davati izjave i komentare na temu najavljenoga prosvjeda u Vukovaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!