Autor dizajna eurokovanice s kunom povukao prijedlog, na potezu je HNB

07.02.2022.

19:11

Autor: Matea Mikić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Skandal zbog plagijata

Skandal zbog plagijata

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Nakon skandala zbog plagijata, autor dizajna eurokovanice s kunom povukao je prijedlog i odrekao se svih prava iz natječaja, uključujući i nemalu novčanu nagradu. Podsjetimo, kuna na eurokovanici od jednog eura istovjetna je fotografiji kune koju je snimio jedan škotski fotograf..


- Pa napravio sam nekoliko skica na papiru i tražio materijale...

Tako je opisivao svoj kreativni postupak, no nakon polemika u javnosti zbog mogućeg plagijata - autor spornog dizajna kovanice odustaje od natječaja.

- Žao mi je što je u vezi s mojim radom došlo do prijepora koji bi mogli naštetiti ovom važnom procesu za Republiku Hrvatsku. Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje te se zbog toga svima ispričavam, stoji u dopisu Stjepana Pranjkovića Komisiji za novac HNB-a.

Njegov dizajn mnoge podsjeća na fotografiju škotskog fotografa Iana Leachea.

No osim za kunu, njegove ideje nagrađene su kao drugi izbor za još dvije kovanice tako da je trebao dobiti 140 tisuća kuna.

Slučaj je to koji baca sjenu na cijeli natječaj, a da je on proveden bez jasnih kriterija i konzultacija sa strukom, upozorili su iz Hrvatskog dizajnerskog društva.

- Smatramo da rješenja nisu u ovom slučaju adekvatna, da ne predstavljaju Hrv. na najbolji mogući način. Ako se procijeni da proces sam po sebi nije bio dovoljno, nije bio profesionalan i adekvatan, da je onda zapravo fer i pošteno bi bilo ponoviti takav natječaj, kaže Maša Milovac, predsjednica Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva.

Na potezu je HNB koji u javnost još ne izlazi s rješenjem. Neslužbeno se spominje da su na stolu dvije opcije - među pristiglim prijedlozima izabrati novi motiv kune, ili poništiti natječaj na kojem je Pranjković nagrađen.

Slučaj je komentirao i premijer, naglasio je da je riječ o postupku HNB-a te da su natjecatelji potpisali izjavu o autorskim pravima.

- U svakom slučaju jedna neugodnost koja je nepotrebna u ovoj cijeloj priči. Ono što je bitno, bitno je da komisija za novac gledajuć te druge, treće ili ne znam koja rješenja, odabere rješenje i idemo naprijed s procesom, rekao je premijer Andrej Plenković.

Iz Zavoda za intelektualno vlasništvo podsjećaju da autorska prava vrijede i za sve ono što je objavljeno na internetu.

- Ovdje se radi o tome da je očigledno mladi čovjek nije bio upoznat sa svim detaljima kako sustav autorskih prava funkcionira i došlo je do povrede, vjerujem nehotične, povrede autorskih prava, kaže Ljiljana Kuterovac, ravnateljica Zavoda za intelektualno vlasništvo.

Svjestan je toga i škotski fotograf. Poručuje da nikoga neće tužiti i da je za njega ta priča završena. Za Hrvatsku još nije, čeka se nova kovanica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!