VIDEO: Ćorić iz Bruxellesa zatražio ostavku Ponoša

24.09.2019.

14:34

Autor: D.M./M.Š./HRT

default error photo
Direktor Fonda za zaštitu okoliša objavio je audiosnimku prijetnji koje je prije godinu dana izgovorio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća Mislavu Kotarcu.
Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš objavio je na konferenciji za novinare audiosnimku prijetnji koje je prije godinu dana izgovorio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu Mislavu Kotarcu, ustvrdivši kako ga tim tajno snimljenim razgovorom Kotarac ucjenjuje. Ministar Tomislav Ćorić poručio je pak da očekuje da će Ponoš podnijeti ostavku.

- Snimka je stara otprilike godinu dana i na njoj se može čuti kako je Kotarac pokušao trgovati svojim koeficijentom u zamjenu za kooperativnost vezano na pritiske koje je radio preko Radničkog vijeća, rekao je Ponoš. Poručio je da mu je žao što se to dogodilo jer se koristio "neprimjerenim govorom", za koji nema opravdanja. Dodao je kako je problem nastao u trenutku kad je u Fondu pokušao uvesti reda kroz donošenje novog Statuta, čime bi neki ljudi izgubili svoje pozicije te da ga Kotarac ucjenjuje više od godinu dana.

Kvalitetan rad važniji od neprimjerenoga govora

- Imate na stolu dvije situacije - jedna je četiri i pol minute neprimjerenog govora, a druga milijardu i pol kuna kvalitetnog rada, poručio je Ponoš. Optužio je Kotarca da je na bolovanju više od godinu dana, te da je bio predsjednik Radničkog vijeća u kojem je svih devet članova osim njega dalo ostavku.

Kazao je i da je Fond prije njegova dolaska u rujnu 2017. bio u minusu većem od 400 milijuna kuna, a da je prošlu godinu završio u plusu od 905 milijuna kuna. Sada su u plusu više od 500 milijuna kuna, zaključio je.

Ministar Ćorić traži ostavku

Na pitanje je li o snimci razgovarao s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, Ponoš je rekao da Ćorić "od jučer u pet sati zna za postojanje te snimke" te da mu dosad nije uputio nikakvu poruku vezanu za to. 

Pritom je kazao kako mu ministar nije savjetovao da sazove konferenciju za novinare, već je to odlučio učiniti zato što želi razriješiti "gordijski čvor i grč" koji nosi već godinu dana i jer zna da kvalitetno radi  u Fondu.

No poslijepodne se oglasio ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara energetike zemalja članica EU-a.

- Vidio sam tu snimku, odnosno čuo sam je. Složit ću se s tezom da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Očekujem od Ponoša da Upravnom vijeću Fonda stavi svoj mandat na raspolaganje, poručio je ministar.

- Što se tiče međusobnih odnosa u Fondu, to doista ne mogu komentirati. Međutim jednostavno: način, ton, svo ono što je tom snimkom evidentirano, ne spada u uobičajan odnos koji trebaju imati suradnici.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!