VIDEO: Nezapamćeno onećišćenje mora u Raškom zaljevu

22.06.2018.

17:02

Autor: D.M./HRT

default error photo
Velik dio Raškog zaljeva onečišćen je naftom. Prema priopćenju Ministarstva mora, iz teretnog broda isteklo je između 5 i 15 tona pogonskog goriva tijekom punjenja.
U Trgetu se jutros oko 5 sati dogodio ekološki incident - velik dio Raškog zaljeva onečišćen je naftom. Prema priopćenju Ministarstva mora, iz teretnog broda isteklo je između 5 i 15 tona pogonskog goriva tijekom punjenja. Ugroženo je i uzgajalište školjaka. Riječ je o brodu 'Fidelity' dužine 115,3 m i nosivosti 5395 bruto tona, koji plovi pod libanonskom zastavom.

Uz Pulsku kapetaniju u akciju saniranja su uključeni i Lučka ispostava Raša i Županijska služba zaštite okoliša, a angažirana su i plovila tvrtke specijalizirane za suzbijanje i uklanjanje onečišćenja mora i morskog okoliša, čiji su djelatnici odmah ograničili širenje onečišćenja plutajućim branama. U akciju je uključen i brod Oružanih snaga.

"Sve mjerodavne inspekcije i službe su na terenu i utvrđuju se točne okolnosti nastanka onečišćenja. Poduzimaju se sve zakonom propisane mjere sanacije nastale štete te je već u tijeku sanacija koju provodi Dezinsekcija d.o.o. iz Rijeke", priopćila je ravnateljica Lučke uprave Rabac, u čijoj je nadležnosti i Trget, Antonela Mohorović Kožuh.

"S obzirom na vrijeme, prepostavka je da je onečišćen cijeli zaljev u kojem je uzgajalište školjaka", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. "Šteta je velikih razmjera, zahvaćeno je veliko područje, Raški zaljev poznat je po bočatoj, mirnoj vodi i zbog toga je onečišćenjem zahvaćeno veliko područje", rekla je načelnica općine Raša Glorija Paliska.

Dok se ne utvrdi materijalna šteta na brodicama, one neće isplovljavati. Akcija uklanjanja onečišćenja u zaljevu trajat će više dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!