09:00 / 29.05.2020.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/Vijesti/IMS/D.M./Studio 4/B.A./HRT/Hina

VIDEO: Odvjetnik: Rimac zbog umora nije odgovarala na pitanja

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U velikoj policijskoj akciji jutros su uhićeni predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i još desetak osoba.
U velikoj policijskoj akciji jutros su uhićeni predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i još desetak osoba. Među njima su državne dužnosnice - državna tajnica  Josipa Rimac i pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, koje je Vlada odmah razriješila dužnosti. Sumnja se da su počinili kaznena djela gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije, a vezano uz izgradnju vjetroelektrana kod Knina te uz isplate potpora poljoprivrednicima i malim poduzetnicima.

• Plenković komentirao uhićenja: Nema nedodirljivih
• U Kninu različita mišljenja o uhićenju bivše gradonačelnice
• C.E.M.P. odbacuje navode o nezakonitim radnjamaOsim Jakupčića uhićeni su i voditelj splitske uprave Hrvatskih šuma Ivan Melvan, državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, načelnica Gračaca Nataša Turbić te šibenski poduzetnik Ante Sladić.

U USKOK-u su već ispitani Jakupčić, Rimac i Njavro. Rimac je jedina osoba koja je danas dovedena u USKOK, a da u automobilu nije skrivala svoje lice. Ispitan je dio od 13 uhićenih, a ostali će biti ispitani sutra. Oni će večeras biti prevezeni u prostorije PNUSKOK-a na Oranicama gdje će provesti noć, javila je naša reporterka Jelena Bokun u Dnevniku 3.Izvori bliski istrazi ističu da se Rimac sumnjiči za trgovinu utjecajem i primanje mita od 45.000 eura kako bi pogodovala tvrtki C.E.M.P. koja je gradila vjetroelektranu kod Knina. Uz to, sada već bivša državna tajnica sumnjiči se da je radila pritisak na Hrvatske šume kako bi promijenili negativno mišljenje koje je C.E.M.P. dobio oko izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene.

Uskok sumnja su Jakupčić i Melvan bili ti koji su u konačnici početkom godine promijenili mišljenja i dali pozitivna mišljenja za vjetroelektrane.Odvjetnik Josipe Rimac Željko Gulišija rekao je za HRT da se njegovu klijenticu tereti za tri kaznena djela, trgovinu utjecajem i davanje mita.

- Iznijela je obranu iscrpno, nije odgovarala na pitanja, ne iz taktičkih razloga, nego je toliko umorna da smo htjeli ovo što prije završiti, ali je praktički odgovorila na sve, rekao je Gulišija.

Iznošenje obrane trajalo je 45 minuta, dodao je.

- Ona će ići u pritvorsku jedinicu i očekujem da bi se sutra trebala pojaviti kod suca istrage, rekao je Gulišija.

Rekao je kako je bila apsolutno iznenađena današnjim događajima.

- Ja isto ne vidim da je ona počinila bilo kakvo kazneno djelo, međutim, o tome ćemo nešto kasnije. Idemo dalje u borbu, poručio je Gulišija.

Jakupčićev odvjetnik Vladimir Terešak rekao je da je njegov branjenik iznosio aktivnu i opširnu obranu te da se njega tereti da je sve rado po nalogu Josipe Rimac.

- Moj branjenik je poricao krivnju za ono što mu se stavlja na teret. Radi se o trgovačkom društvu i izgradnji vjetroelektrane u okolici Knina. Jakopčić je naplatio dug po osnovi korištenja. Taj dug seže od 2015, od bivše uprave. Dakle, Hrvatske šume su naplatile dug od bivše uprave, terete ga da ta šteta nije naplaćena. On je naplatio 6 milijuna duga, ali ostala je još neka šumska šteta, rekao je Terešak.

Vlada je priopćila kako je na današnjoj telefonskoj sjednici razriješila dužnosti Josipu Rimac i Anu Mandac.Iz tvrtke C.E.M.P. d.o.o., investitora u vjetroelektrane, odbacuju navode o bilo kakvim nezakonitim radnjama. Kažu da ne samo da im Hrvatske šume nisu pogodovale u ovom projektu, već su im svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu te onemogućavali provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova.

Među prvim uhićenima bio je Jakupčić. Nakon pretrage prostorija Hrvatskih šuma u pratnji istražitelja izašao je iz zgrade oko 9 sati. Odvezen je policijskim vozilom, a tijekom poslijepodneva dovezen je u USKOK gdje je već dao izjavu, odnosno bio na ispitivanju. Njegov odvjetnik rekao je da ga se tereti za kazneno djelo zlouporabe ovlasti i trgovanja utjecajem, a predmet istrage, neslužbeno doznajemo, mogla bi biti gradnja vjetroelektrane Krš Pađene, o kojem se govorilo u vrijeme kad je gradonačelnica Knina bila Josipa Rimac. Akcija je započela rano jutros na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca, a rezultat je višemjesečnih kriminalističkih istraga.

Policija je ušla u Hrvatske šume, a neslužbeno se doznaje kako je obavljen i pretres sjedišta tvrtke Lager u Donjem Stupniku, koja je investitor vjetroelektrane Krš-Pađene. Prema neslužbenim informacijama, istražitelji su bili i u kući Josipe Rimac u Kninu. Jakupčiću su pretraženi stan i poslovni prostori. 

Terešak je već ranije najavio da će se Jakupčić aktivno braniti.

- On se ne smatra krivim i aktivno će se braniti, iznositi obranu, sve činjenice i okolnosti vezane uz to, rekao je Terešak.Odvjetnik Ivana Melvana Nediljko Ivančević rekao je da je obavljena pretraga njegovog ureda te da je on dragovoljno isporučio dokumente i sve ostale isprave koje su bile interesantne djelatnicima PNUSKOK-a.

Priopćenje MUP-a

MUP je ranije tijekom dana priopćio kako su u tijeku uhićenja državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv službene dužnosti i gospodarski kriminalitet s obilježjima korupcije. S realizacijom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja PNUSKOK je počeo u petak rano ujutro na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca, priopćila je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

- Prema informacijama medija da se naslutiti da tema nema veze s gospodarenjem šumama, nego se radi o projektu koji se odnosi na bivšu upravu Hrvatskih šuma, izjavio je član uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš. Očekuje da institucije odrade svoj posao u skladu s propisima. Poručio je da Hrvatske šume nesmetano rade, a zaposlenicima poručio da mogu biti mirni.

- Ovo nam je napravilo korporativnu štetu, ali to neće utjecati na naše poslovanje, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!