VIDEO: Otkrivena najveća plantaža marihuane na području Zadarske županije

25.08.2021.

11:03

Autor: Radio Zadar/HRT/D.D.

Najveća plantaža marihuane na području Zadarske županije

Najveća plantaža marihuane na području Zadarske županije

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Zadarska policija prijavila je 58-godišnjaka kojeg sumnjiči da je na plantaži industrijske konoplje u Islamu Grčkom zasadio više od 7728 stabljika marihuane čija bi masa lišća i cvjetnih vrhova iznosila 8,8 tona marihuane.

Policijski službenici su proveli kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjim hrvatskim državljaninom kojeg se sumnjiči da je tijekom svibnja 2021. godine, na dijelu čestice zemljišta ukupne površine oko 10 hektara, katastarske općine Islam Grčki, u vlasništvu Republike Hrvatske, a koju koristi njegova tvrtka registrirana za uzgoj industrijske konoplje sa sjedištem u Zadru, zasadio preko 20 000 stabljika konoplje.

Od toga je na dijelu navedenog zemljišta veličine oko 21 tisuće kvadratnih metara zasadio 7 728 stabljika konoplje čije lišće i cvjetni vrhovi znatno premašuju količinu tetrahidrokanabinola (THC) dozvoljenu za industrijsku konoplju, a u cilju proizvodnje i daljnje prodaje marihuane.

Navedene zasađene stabljike prosječne su visine oko 165 cm i trenutno su u fazi cvatnje. Za sada povedenim izvidima i postupanjima policijskih službenika u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom u Zadru, na mjestu događaja obavljen je očevid te su za vještačenje izuzete veće količine materije.

Temeljem naloga državnog odvjetništva u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu provedeno je toksikološko vještačenje izuzetih materija te je utvrđeno kako je za navedene stabljike konoplje prosječna vrijednost THC-a veća od dozvoljene, a daljnjim procjenama utvrđeno je kako bi masa lišća i cvjetnih vrhova, odnosno začetka cvjetnih vrhova, iznosila preko 8 800 kilograma marihuane odnosno 8,8 tona.

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo iz domene kaznenih djela protiv zdravlja ljudi, neovlaštena proizvodnja i promet drogama, protiv 58-godišnjaka je Općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava te je danas predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

U odnosu na ovo kazneno djelo policijski službenici u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom nastavljaju kriminalističko istraživanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!