11:37 / 17.10.2020.

Autor: I.Z./HRT

VIDEO: Policija objavila snimke napada i potvrdila da se radi o terorizmu

Arhivska fotografija, snimio Nikola Cutuk/PIXSELL

Arhivska fotografija, snimio Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Muškarac koji je uhićen na području Kutine večeras je, nakon ispitivanja, pušten na slobodu.
Na konferenciji za novinare Ravnateljstva policije prikazane su snimke nadzornih kamera u vrijeme napada na zgradu Vlade na Trgu sv. Marka u ponedjeljak. Ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da se radi o pokušaju tri teška ubojstva policijskih službenika. Utvrđeno je da napad ima teroristički modalitet.

➡️ Uhićen zbog prijetnji premijeru i ilegalnog oružja 
➡️
Plenković: Očekujem da uđemo u gnijezda netolerancije
➡️ Sve oštrija polemika premijera i predsjednika

Policija nastavlja opsežna istraživanja i o svemu obavještava DORH. Naglasio je da su u 24 sata nakon napada imali 83 dragovoljne predaje oružja. U 5 dana predano nam je ili je zaplijenjeno 12 automatskih i 4 poluautomatske puške, 10 pušaka, 16 pištolja, 53 ručnie bombe, 24 tromblona, 1 kg eksploziva te velika količina streljiva, rekao je.- Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je nakon očevida od PU zagrebačke zaprimilo rezultate do sada poduzetih izvida događaja 12. listopada na Markovom trgu i izvide o počinitelju. Prema rezultatima dosad poduzetih izvida postoje elementi koji ukazuju na na teroristički način izvršenja kaznenog djela. ŽDORH u Zagrebu će i dalje u suradnji s PU zagrebačkom poduzimati mjere i radn je u odnosu na druge osobe i događaje koji se mogu povezati s ovim događajem, kazao je županijski državni odvjetnik Jurica Ilić.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je kako policija od prvog saznanja radi opsežno krim istraživanje u kojem je proveden velik broj mjera i radnji i prema rezultatima dosad provedenih radnji, potvrđeno je da se radi o pokušaju tri teška ubojstva policijskih službenika koji su bili na osiguranju Vlade i Sabora.

Cijeli policijski sustav na nogama

Milina je naglasio da je više timova krim policije ali i cjelokupni policijski sastav uključen u prikupljanje obavijesti povezanih s mladićem koji je počinio ovaj čin. Glavni ravnatelj policije izrazio je sućut obitelji Danijela Bezuka. Naglasio je kako može potvrditi da u napadu ima elemenata koji ukazuju na počinjenje djela uz teroristički modalitet.

- I danas smo priveli jednu osobe na području PU sisačko-moslavačke koju možemo dovesti u vezu s događajima na Markovom trgu. Ta osoba je u pritvoru i trenutno će je ispitati Općinski državni odvjetnik u Sisku, dodao je. Milina je rekao kako je nakon događaja, od 12. do 16 listopada policija u svom redovnom radu imala osamdeset i tri slučaja dragovoljne predaje oružja. Dodao je kako su u policiji svjesni tog problema.

Dragovoljna predaja oružja

- Ukupno u tih pet pronašli smo dvanaest automatskih pušaka, četiri poluautomatske puške, šesnaest pištolja, pedeset i tri ručne bombe, te veliku količinu različitog streljiva i skoro kilogram eksploziva, naglasio je. Dodao je kako je sa svim načelnicima policijskih uprava održao video konferenciju gdje je ukazao na problem s različitim oblicima ugrožavajućeg ponašanja.

- Zatražio sam da policija poduzima sve preventivne mjere kako bi ta ponašanja prevenirali da bi zaštititli sve građana RH, a i najviše državne dužnosnike, poručio je Glavni ravnatelj policije. Istaknuo je da je policiji  prvenstveni cilj sigurnost Republike Hrvatske, te svih njezinig građana i turista. Dodao je kako je Hrvatska sigurna turistička zemlja.

Elementi koji upućuju na teroristički napad

- Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je nakon očevida od PUZ-a zaprimilo rezultate do sada poduzetih izvida događaja 12. listopada na Markovom trgu i izvide o počinitelju. Prema rezultatima dosad poduzetih izvida postoje elementi koji ukazuju na na teroristički način izvršenja kaznenog djela. Županijsko državno odvjetništvo Republike Hrvatske u Zagrebu će i dalje u suradnji s PUZ-om poduzimati mjere i radnje u odnosu na druge osobe i događaje koji se mogu povezati s ovim događajem, kazao je županijski državni odvjetnik Jurica Ilić .

Glavni ravnatelj policije kazao je kako je policija podigla mjere osiguranja. Naglasio je kako je sustav i dotad bio funkcionalan. Dodao je kako je napadač ispucao određenu količinu streljiva te je zamijenio okvir i dodatno je ispalio jedan dio streljiva.Nakon reakcije policijskog službenika napadač odustaje, kazao je Milina.

- Policija je dosta detaljno, ne mogu reći potpuno, ali vrlo detaljno utvrdila njegovu trasu kretanja, policija još mora provjeriti i pregledati  niz informacija, tako da ja sad ne mogu te detalje reći, kazao je. Naglasio je kako je dolazak napadača bio neočekivan te da je taj napad bio vrlo brz i iznenadan. Nije mogao točno potvrditi da je napadač htio ući u Vladu, ali nije to ni isključio.Priveden i pušten 63-godišnjak s područja Kutine 

Muškarac koji je uhićen na području Kutine večeras je, nakon ispitivanja, pušten na slobodu. Naime, sudac istrage odbio mu je odrediti istražni zatvor. Umjesto toga, određene su mu mjere opreza. 

Muškarac je u više navrata rekao da vjeruje da bi pokojni Bezuk usmrtio premijera da je to mogao te da on o tome mašta. Kod njega je pronađeno i različito vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari. Pored navedenog, za čin pokušaja teškog ubojstva je naveo da je pokojni to trebao prepustiti njemu i svom ocu, a za sebe je naveo kako on osobno o tome mašta. Policija je obavila pretrage doma, drugih prostorija i vozila te je pronađeno više komada vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari koje je oduzeto.

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjim hrvatskim državljaninom sa šireg područja Kutine zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo “Prijetnja” na štetu predsjednika Vlade RH te kazneno djelo “Nedopušteno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari”, priopćila je policija.

Priveden je i 48-godišnjak u Zagrebu

Priveden je i 48-godišnjak u Zagrebu, također zbog prijetnje premijeru putem društvenih mreža. U njegovu mobitelu policija je pronašla objavu u kojoj Andreju Plenkoviću prijeti smrću. Prijetnja na društvenoj mreži objavljena je 14. listopada u ranim jutarnjim satima oko 5.35 s ciljem da se ozbiljno uznemiri i zastraši osoba kojoj je upućena. Zagrebački su ga policajci uhitili, proveli kriminalističko istraživanje i predali ga pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetniku.

Danijel Bezuk, koji je u napadu na zgradu Vlade teško ranio policajca, na svom je računalu dulje vrijeme pregledavao različite informacije vezane uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića.  Naime, policija je pronašla fotografije i tekstove o uredima Vlade i predsjednika, lokacijama tih objekata, rutama kojima se do njih dolazi te aktivnostima premijera i predsjednika. Premijer Plenković je prije nekoliko dana napad okarakterizirao kao teroristički čin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!