22:29 / 04.08.2019.

Autor: HRT

VIDEO: Prijam ratnih zapovjednika na kninskoj tvrđavi

-

-

Foto: - / -

Večeras je održan prijam ratnih zapovjednika na kninskoj tvrđavi, gdje je presdjednica Kolinda Grabar Kitarović održala govor.
Večeras je održan prijam ratnih zapovjednika na kninskoj tvrđavi. Između ostalog, minutom šutnje odali su posebnu počast hrvatskom vojniku, skupniku Josipu Briškom, koji je nedavno stradao u Afganistanu. Ne samo njemu, već i 241 nestalom i poginulom hrvatskom branitelju tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja, operacije koju mnogi od njih pamte kao vrhunac svoje karijere.U ime državnog vrha zapovjednicima su se obratila trojica Vladinih ministara - ministra obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Obratila im se i vrhovna zapovjednica oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Oluja označila trajan mir i slobodu našoj domovini

Obraćajući se zapovjednicima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je istaknuo kako je operacija Oluja označila trajan mir i slobodu našoj domovini. Oluja je, naglasio je Medved, postala dio hrvatskoga identiteta, zaglavni kamen i simbol suvremene hrvatske države.

- U Oluji je došla do izražaja sva snaga i sve jedinstvo i sav karakter hrvatskoga bića, rekao je. Ponosni smo na trenutak kada je ovdje na kninskoj tvrđavi razvijen hrvatski barjak slobode, koji se i danas vijori kao trajan simbol mira, dodao je Medved.

Podsjetio je na povjerenje i odgovornost, koju su zapovjednici dali doprinosom u svojim vojnim vještinama i preuzimanju odgovornih uloga. U ratu je, naglasio je, teško donositi odluke i zapovijedi iz razloga jer smo svjesni da će u njihovoj provedbi biti žrtava.

- Kao društvo imamo obvezu skrbiti o našim hrvatskim braniteljima, o njihovim obiteljima i o svim stradalnicima iz Domovinskog rata, napomenuo je dodavši kako su s tim ciljem Vlada i Hrvatski sabor donijeli Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, kao snažno zakonsko uporište, u kojem su sadržane temeljne vrijednosti na kojima je iznikla suvremena hrvatska država.

Ministar Medved smatra kako je, kao posljedica agresije na Hrvatsku i danas najaktualnije humanitarno pitanje nestalih i nasilno odvedenih osoba u Domovinskom ratu. Stoga su, istaknuo je, ove godine donijeli zakon koji određuje prava osoba nestalih i njihovih obitelji, kako bi saznali sudbinu svoji nestalih članova, kao i postupak traženja.

- Učinit ćemo sve da se istina o Domovinskom ratu prenese novim naraštajima, poručio je ministar hrvatskih branitelja.

Božinović: Oluja je svojom snagom, silovitošću i brzinom trenutačno postala dio hrvatskog identiteta

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je Oluja svojom snagom, silovitošću i brzinom djelovanja trenutačno postala dio hrvatskog identiteta, i simbol snage i vjere hrvatskog naroda u slobodu.

- U svega 84 sata oslobodili ste dvadeset posto hrvatskog teritorija, i to je činjenica nad kojom uvijek trebamo zastati i osvrnuti se s dubokim poštovanjem, istaknuo je Božinović dodavši kako je razvoj hrvatske policije omogućio obrane granica Republike Hrvatske.

Krstičević: Ako bude trebalo Hrvatska vojska je spremna na nove Oluje

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na Kninskoj tvrđavi je poručio da je Hrvatska vojska spremna na nove Oluje.

- Nikome ne prijetimo, tuđe ne želimo, ali smo spremni krvlju braniti našu domovinu, rekao je Krstičević.

- Prije 24 godine hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja, mudrošću i vizionarskim vodstvom predsjednika Franje Tuđmana zadali smo završni udarac velikosrpskoj politici, rekao je dodavši kako je kraljevski grad Knin ostao hrvatski grad, koji je to oduvijek bio, i uvijek će to biti.

Podsjetio je kako Hrvatska za razliku od mnogih država svoju vojsku nije naslijedila, nego je ona stvorena iz naroda. Ona je danas respektabilna vojna snaga, a hrvatski vojnik je dobro opremljen i obučen za provedbu zadaća koje su pred njega postavljene, rekao je Krstičević.

Kroz NATO s našim partnerima i saveznicima, istaknuo je, doprinosimo razvoju mira i sigurnosti u svijetu, a kroz sustav domovinske sigurnosti pomažemo hrvatskom narodu, bilo da se radi o poplavama ili požarima.Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović istaknula kako je Oluja bila besprijekorno čista, oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i policije.

- Oluju moramo objasniti onako kako je ona bila, besprijekorno čista, oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i policije hrvatskog teritorija, rekla je.

Dodala je i kako je hrvatska diplomacija u Oluji odigrala svoju ulogu te podsjetila kako se moglo učiniti i puno više.

Prisjetivši se razgovora s vojnicima tijekom posjete Afganistanu poručila je kako se domovina brani dok su neprijatelj i opasnosti daleko. Da je Hrvatska u vrijeme agresije bila članicom NATO saveza, ne bi se dogodio ni Vukovar, ni rat, rekla je dodavši kako se danas Hrvatska brani i u Afganistanu jer ako ta daleka zemlja padne, možemo očekivati sedam milijuna ljudi koji će krenuti prema Europi.

Govoreći o obrani Hrvatske u Domovinskom ratu istaknula je kako ju je grizla savjest.

- Najradije bih uhvatila pušku i otišla na bojište, ali shvaćala sam da nije stvar samo u metcima i u suočavanju s onima koji su ispred vas, istaknula je i naglasila kako je bila svjesna da ima dužnost u Ministarstvu vanjskih poslova.

Između ostaloga, naglasila je i to da se, kada je radila kao pomoćnica glavnoga tajnika NATO, trudila i radila na tome da se Oluja objasni kao zakonita vojna akcija.

Istaknula je posebno zahvalnost bivšem ministru obrane SAD-a generalu Mattisu, koji je, navela je, rekao da je Oluja "besprijekorno izvedena hrvatska vojna operacija koja je ušla u udžbenike vojne povijesti".

Izrazila je žaljenje za svakom žrtvom.

- Sami smo se obranili i u međuvremenu stvorili vojnu silu te osjećaj zajedništva, poručila je predsjednica.

Govor predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!