VIDEO: Život s novim mjerama u osam gradova

27.04.2020.

06:45

Autor: Hina/HRT

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onima koji posluju unutar trgovačkih centara.
Odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite danas je počela prva faza popuštanja mjera  zaštite od epidemije koronavirusa. Ponovno rade sve trgovine osim trgovačkih centara i to dvokratno, no ne i nedjeljom i državnim praznicima. Građani se ponovno mogu koristiti i javnim gradskim prijevozom.


Posebne stranice na kojima možete pročitati sve o koronavirusu
Ublažavanje mjera - nove preporuke HZJZ-a
Koronavirus - zašto je bitno držati distancu 

Zagreb

Kako to funkcionira u Zagrebu, provjerila je novinarka HRT-a Lucija Judnić.

U Zagrebu vozi 111 redovitih autobusnih linija, kao i izvanredne koje zamjenjuju tramvajski promet. Putnici u autobus ulaze na prednja vrata, a preporuka je da nose maske i dezinficiraju ruke na ulazu.


Split

Splitski javni gradski prijevoznik aktivirao je jutros oko 70% autobusnih kapaciteta i obnovio sve linije. Putnika je zasad malo i ne stvaraju se gužve, građani su oprezni i poštuju sve mjere epidemiološke zaštite.

Zadar

Živost se vratila i na zadarske ulice. Putnici su ponovno na postajama, autobusi na prometnicama. No, red vožnje prilično je reduciran, osobito onaj na prigradskim linijama. Po reduciranom redu plovidbe kao i do sada voze trajekti prema zadarskim otocima, dok su katamaranske linije i dalje prekinute. Život u središte grada lagano se vraća.

Zadarska Liburnija je jutros započela voziti u gradskom i prigradskom prijevozu. Linije održava 6 autobusa svakih sat vremena prema nedjeljnom redu vožnje od 6 do 19 u gradskom prijevozu, a za mjesta u županiji vožnja je prilagođena radnom vremenu od 7 za dolazak u Zadar, a u 15 sati predviđen je povratak. Za prigradski prijevoz uspostavljeno je ukupno 13 linija.


Rijeka

Peti dan zaredom u Primorsko-goranskoj županiji nema novooboljelih. 35-tero pacijenata je ozdravilo, još toliko ih se liječi. Iako su statistički pokazatelji o broju zaraženih na broj stanovnika vrlo dobri, prvo ublažavanje mjera napunilo je gradske ulice. Stoga mnogi strahuju hoće li se zadovoljavajući trend na Kvarneru i nastaviti.

Normalizacija prometa stupila je na snagu te u Rijeci od sutra ponovno počinje i naplata parkiranja.

Bjelovar

I na bjelovarskim je ulicama primjetno popuštanje mjera. Među najtraženijim ponovno otvorenim odredištima danas je bila knjižnica. Stoga je danas bio veći red nego pred trgovinama. Korisnici su jedva dočekali otvaranje.

Varaždin i Čakovec

I građani sjevernih županija pozdravljaju ublažavanje mjera. Ipak, javni gradski prijevoz još čekaju. Donosimo priču kako je u Varaždinu i Čakovcu.

Osijek

S popuštanjem mjera oživjele su osječke ulice i trgovi, no ljudi i dalje poštuju socijalnu distancu i propisane mjere pri ulasku u ljekarne ili trgovačke centre. Neki su obrtnici počeli s radom, a danas je počeo prometovati i javni gradski prijevoz. Autobusi i tramvaji koji voze na 12 linija, redovito se dezinficiraju, a građani se pozivaju na pridržavanje novih mjera u vozilima.

Građani Osijeka ponovno se voze tramvajima i autobusima koji su se na ulice vratili nakon 35 dana. Doznajte i kako je bilo jutros u Osijeku.


Mjere koje se popuštaju

Omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara.

Omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, fotostudio).

Radno vrijeme prodavaonica, skladišta, tržnica na veliko, tržnica na malo i drugih oblika prodaje robe izvan prodavaonice određuje se sukladno članku 57. Zakona o trgovini, kao i prije proglašene epidemije bolesti COVID-19, izuzev nedjelje, blagdana i neradnih dana. Tim danima iznimno je dopušten rad kioscima, pekarnicama i trgovinama na benzinskim postajama.

Sve prodavaonice i prodajni objekti dužni su se pridržavati svih općih protuepidemijskih mjera i preporuka HZJZ-a, poslodavci o tome moraju educirati svoje zaposlenike, a mjera se moraju držati i kupci. U objektima u kojima je radno vrijeme dulje od 10 sati, obvezno je organiziranje dvokratnog radnog vremena, a prekid rada ne može biti kraći od jednog sata kako bi se prodavaonica adekvatno očistila i dezinficirala te da se zamijene radnici.

Na tržnicama, osim voća i povrća, med i jaja

Stožer je dopunio Odluku o dopunama odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme pandemije, a osim povrća dodani su med i pčelinji proizvodi te konzumna jaja koja će se moći početi prodavati. Dopušta se i prodaja voća, povrća i cvijeća na veliko u vremenu od pet do osam sati ujutro.

Uvode se javne gradske i prigradske linije

Uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektima. Omogućuje se rad knjižnicama, muzejima, galerijama, antikvarijatima i knjižarama. Omogućuju se treninzi sportaša I. i II. kategorije u pojedničanim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

U Zagrebu se otvaraju i javne garaže

U Zagrebu se jutros otvaraju i javne garaže. Iz Zagrebparkinga najavili su da će svi građani s potvrdom da su im objekti oštećeni u potresu i da im je prebivalište u zoni naplate parkiranja, imati pravo besplatno parkirati u javnim garažama: Tuškanac, Langov trg, Petrinjska, Gorica i Novi Jelkovec. Podsjetili su da je parkiranje i dalje besplatno na javnim gradskim površinama u četvrtima: Donji grad, Gornji grad - Medveščak, Podsljeme, Gornja Dubrava i Sesvete.

Ako se prva faza pokaže uspješnom te ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, sljedeći set mjera koje će se opustiti trebao bi stupiti na snagu 4. svibnja. U drugom setu mjera omogućit će se rad uslužnim djelatnostima s bliskim kontaktima, poput frizera i kozmetičara te rad u punom opsegu javnog zdravstvenog i privatnog zdravstvenog sustava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!