Vidmarović o migracijskom valu: Erdogan se poigrava strahovima i brojkama

02.03.2020.

07:35

Autor: S.M./Studio 4/HRT

default error photo
Turska je ispunila obećanje prema Europskoj uniji i pustila val migranata i izbjeglica iz svojih kampova prema Grčkoj i dalje prema EU.
Turska je ispunila obećanje prema Europskoj uniji i pustila val migranata i izbjeglica iz svojih kampova prema Grčkoj i dalje prema EU. Prvi val broji 18.000 ljudi, a procjenjuje se da će se do proljeća pokrenuti više od dva milijuna ljudi.

- Austrijski ministar o Hrvatskoj i zaustavljanju migranata
- Milanović u službenom posjetu Austriji

U Grčkoj su krenuli ozbiljni sukobi policije i migranata i lokalno stanovništvo brani dolazak izbjeglica na otok Lezbos.

Hrvatski premijer Andrej Plenković nedvosmisleno je poručio da ako stanje eskalira Hrvatska ne isključuje aktiviranje vojske u očuvanju hrvatskih i EU granica.

Govoreći o tome što je opasnije - koronavirus ili mogući migracijski val, vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović rekao je da se ta dva problema mogu spojiti zajedno.

- Koronavirus i velika masa ljudi, posebno u tako lošim higijenskim uvjetima u kojima prebivaju migranti, još je veća opasnost. Tako da je sada za EU doista situacija teška, kazao je.

- Erdogan se jako dobro poigrava sa strahovima i velikim brojkama. Zna da je u tome uspješan i da će na svaku najavu o puštanju milijun, dva ili više migranata - svi reagirati burno. Ono što se događa u Grčkoj nije nova situacija, nego nastavak od prošlih godina s obzirom da je prošle godine bilo zabilježeno preko 120.000 ilegalnih ulazaka migranata u EU. To tada nije provociralo velike emocije jer Erdogan tada nije prijetio. Nije bilo toga faktora. Stalno imamo veliki priljev, ali se na to nije obraćala tolika pažnja jer nije bilo tog političkog konteksta. Sada je politički kontekst nastao, rekao je Vidmarović.

- Erdogan se doista zaigrao. Previše se zapetljao u odnose moći, s velikim igračima poput Rusije, SAD-a i EU. Pokušava na sve moguće načine dobiti na težini, ali sada više nije jasno što konkretno on želi postići, dodaje. 

Dodao je da Erdogan treba biti svjestan da je u NATO-u i da unutar NATO-a postoje ograničenja i da tu postoje savjetodavne metode rješavanja problema. 

- Otvoreno se sukobljava sa sirijskom vojskom, koju podržava Rusija u Idlibu, a nakon pogibije turskih vojnika Erdogan sada pokušava preko strahova od migracija primorati Putina da nešto poduzme u vezi sa Sirijom, rekao je.

Na pitanje hoće li Slovenija i Austrija krenuti u hermetičko zatvaranje južnih granica, Vidmarović je kazao da je to realna opcija. 

- U najgorem scenariju sve će se početi gomilati na našim granicama. Što se tiče mediteranske rute ona je manje popularna u posljednje vrijeme zbog toga što je ipak opasnija. Prema statistici posljednjih godina, manje je korištena. No balkanska ruta, ona je dosta popularna i tu će biti velikih problema, izjavio je.

Istaknuo je da je u ovoj fazi "dobro da se najavljuje uporaba vojske jer jedino tako hrvatska policija radi dobar posao, ali je podkapacitirana i nema dovoljno sredstava".

Dodao je da statistika pokazuje da je najveći broj Afganistanaca koji su u migracijama te da se ne radi više o migrantima koji bježe od rata, već je tu riječ o ekonomskim migrantima.   

Vidmarović je govorio i o "stres testu europskog jedinstva", Europskoj uniji i crnogorsko-srpskim problemima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!