Vidović: Hrvatska bi do 2026. trebala biti slobodna od mina

27.09.2022.

18:28

Autor: Hina/HRT

Opasnot mine/arhivska fotografija

Opasnot mine/arhivska fotografija

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović rekao je u utorak da su podržali Nacionalni program protuminskog djelovanja RH do 2026. do kada bi naša zemlja trebala biti slobodna od mina te nabavu vojne terenske bolnice šatorskog tipa.

Vidović je nakon sjednice Odbora kazao kako je cijeli iznos tog programa oko 1,7 milijardi kuna.

- To smo jednoglasno podržali da se realizira i da se nastavi s aktivnostima. Tim više što su u pitanju neke vojne lokacije koje su nama kao Odboru posebno zanimljive, kazao je.

Vidović je izvijestio da su podržali i nabavu vojne terenske bolnice šatorskog tipa Role 2B u čemu će donacijom oko polovine potrebnog iznosa sudjelovati i SAD, a ostatak bi išao iz državnog proračuna kroz više godina.

Istaknuvši kako bi to povećalo sposobnost i kapacitete Hrvatske vojske za pružanje takvih usluga, podsjetio je i da su Oružane snage RH tijekom pandemije COVID-19 bile te koje su prve priskočile u pomoć postavljajući šatore paviljonskog tipa u kojima je bilo moguće smjestiti oboljele pacijente.

Nastavak sudjelovanja u operacijama potpore miru

Vidović je rekao da je taj Odbor podržao i nastavak sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga RH u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu, u operacijama potpore miru Ujedinjenih naroda te u operaciji potpore miru "EU NAVFOR Somalija - ATALANTA", u kojima naša zemlja sudjeluje kontinuirano niz godina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!