Vidović: Plenković demonstrira političku silu, to je opasno

29.05.2023.

17:02

Autor: Oporbeni zarez/Hrvatski radio/HRT/B.B.B.

Davorko Vidović u Oporbenom zarezu

Davorko Vidović u Oporbenom zarezu

Foto: HTV/IMS / HRT

U Oporbenom zarezu gostovao je predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović. Govorio je o novom Zakonu o izbornim jednicama i poreznoj reformi i promjenama u mirovinskom sustavu.

Emisiju je Vidović otvorio s nekoliko misli o prijedlozima Vlade.

- Volio bih da Vlada predlaže dobre stvari, tada ne bih imao problem. Ovo što smo imali posljednji tjedan u vezi porezne reforme i izbornog zakona je toliko loše za Hrvatsku sa svih mogućih aspekata, rekao je.

- Cjelokupna javnost se treba zapitati što se to događa. HDZ bi mogao zaraditi mandat ili dva sa "jerrymanderingom". Utoliko je jasno i opasnije, razlog za donošenje ovakvog zakona od strane HDZ-a, nastavio je.

Dodao je da se ovakvi zakoni tiču cijelog društva te da su čak u vrijeme devedesetih donošeni na "zdraviji" način.

- Ovaj zakon se ne tiče samo jedne stranke nego duboko i dalekosežno definira kako se demokracija prakticira u jednoj zemlji, ustvrdio je.

- Ovakav zakon je dva puta donošen u vrijeme Franje Tuđmana gotovo konsenzualno, podsjetio je Vidović.

Način donošenja zakona


Vidović je ustvrdio kako je simptomatično da struka nije dala nikakav prijedlog te da nije postignuta odgovarajuća doza konsenzusa.

- Pretpostavlja se da bi se prvo trebalo čuti stručnjake, ustavne stručnjake, demografe itd. Potom se traži što je moguće širi konsenzus. To smo mi kao oporba silno zagovarali, rekao je.

Osvrnuo se i na komunikaciju s ostatkom oporbe te na SDP-ove poteze iz vremena kada su bili na vlasti.

- Kolegama u oporbi sam rekao da moramo biti spremni u korist najboljeg interesa zaštite demokracije, prihvatiti da nećemo gledati ono što je najbitniji jednoj stranci. HDZ je upravo to napravio, nastavio je.

- Da sam sad član SDP rekao bih da smo i mi činili greške, ali više nisam član SDP-a, podsjetio je.

Ponovno je naglasio potrebu stvaranja konsenzusa, istaknuo je da je na taj način nastala hrvatska država.

- Konsenzusom smo uspjeli stvoriti i obraniti državu. Imali smo suglasje. Postoje neke stvari oko kojih je pristojnost politički običaj, naglasio je.

- Čini mi se da HDZ ništa ne bi izgubio da je prihvatio ekspertno donošenje prijedloga, pretpostavio je.

Nastavio je kako uopće nisu stečeni preduvjeti za reformu zakon, prvenstveno zbog netočnih podataka.

- Cijela priča se bazira na suspektnim popisima birača kojih nema, izborni zakon se tako ne donosi, dodao je.

- Ovdje je u pitanju demonstracija političke sile, to je ono što je opasno. Predsjednik vlade  Andrej Plenković je rekao: "Ja mogu što hoću", ustvrdio je Vidović.

- Kroz medije treba prokazivati takav način odlučivanja, ne treba dići ruke, zaključio je.

Davorko Vidović u emisiji Oporbeni zarez

Davorko Vidović u emisiji Oporbeni zarez

Foto: HTV/IMS / HRT

Porezna reforma


Upitan o rastu plaća, Vidović se nasmijao te ustvrdio kako je priča o rastu plaća "perfidna igra".

- To je jedna od najperfidnijih tvrdnji, u mom dugom sjećanju na politička zbivanja, malo je tako perfidno odigranih igara, rekao je.

Mi smo počeli o tome razgovarati prije pet tjedana. Svi smo pričali o toj reformi, to je nametnuta tema, dozirano su puštani baloni. Ono što je prikazano nema veze ni sa jednim ciljem kojega je premijer deklarirao. Nikome se neće povećati plaće, nastavio je.

Priznao je kako postoji jedan dio stanovništva kojemu će se podići minimalac.

- Od ovoga će profitirati 120 tisuća Nepalaca i malo Hrvata koji rade na minimalac, a ovi koji će dobiti tu crkavicu od 1,5 do 2 eura povećanja, to će inflacija pojesti za mjesec dana, pretpostavio je.

- Druga katastrofalna posljedica su dvije intervencije u porezni i mirovinski sustav. To se ne radi u ozbiljnim zemljama. Porezni sustavi moraju biti što jednostavniji, stabilniji, dugotrajniji. Poduzetnicima treba predvidiva situacija, ustvrdio je Vidović.

Vidović je istaknuo da velik teret pada na jedinice lokalne samouprave i poslodavce.

- Sve jedinice lokalne samouprave postaju porezni zakonodavac. Poslodavci će morati uvesti potpuno novi software za izračun plaća, to košta. To su rizične operacije koje se moraju pripremati mjesecima. Porezni sustav je u puno lošijem stanju nego što je bio, zaključio je.

Mirovinski sustav


Predsjednik socijal-demokrata istaknuo je velik broj nepravilnosti u mirovinskom sustavu.

- Treća stvar, mirovinski sustav; dakle, oslobađanje u fiksnom iznosu za 300 eura od obaveze plaćanja doprinosa, tu dolazi do problema izračuna. To su veliki problemi. Tih 300 eura postaje pravo, nakon nekoliko godina netko će se zapitati zašto se to ne indeksira. Netko će tražiti 500 eura, rekao je.

Vidović predviđa raspad prvog stupa mirovinskog osiguranja.

- Dolazi do velike nepravde u sustavu. Potpuno je zanemareno načelo uzajamnosti u mirovinskom sustavu. To jako ugrožava mirovinski sustav. Ovo je početak kraja likvidacije prvog stupa mirovinskog osiguranja, nastavio je.

Ljudi koji odlaze u mirovinu često se vraćaju na prvi stup. Mirovinska reforma nikada nije provedena.  Samo oni koji imaju veće plaće i veće uplate, dobivaju novac iz drugog stupa, dodao je.

Osvrnuo se i na činjenicu da je vrijednost sredstava u drugom mirovninskom stupu narasla za 50 milijardi kuna, a da je mogla i više.

- Građani su do sada uplatili 70 milijardi u drugi stup. Vrijednost tog stupa sada je preko 130 milijardi. Nije se omogućilo fondovima da malo riskantnije ulažu, ta bi vrijednost bila i veća, pretpostavio je.

- Ova vlada poručuje građanima da ih je briga za mirovine iz prvog stupnja, zaključio je Vidović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!