Koliko će nakon porezne reforme stvarno rasti plaća?

24.05.2023.

19:15

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Nova porezna reforma

Nova porezna reforma

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Vlada je predstavila novi krug porezne reforme. Ukida se prirez jedinicama lokalne samouprave, osobni odbitak diže se na 560 eura, a država preuzima dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama. 

Galerija
Primjeri učinaka - za samce, Foto: HTV/HRT
Primjeri učinaka - za samce, Foto: HTV/HRT

Premijer Plenković rekao je da će u novom krugu reforme biti izmijenjeno ili dopunjeno devet zakona, te da je osnovni cilj reforme povećanje plaća onima s najnižim primanjima.

Evo primjera učinka na platnim listama: jednoj za samca i jednoj za obitelj s dvoje djece u Bjelovaru - gradu koji nema prirez.

Za samca s bruto plaćom od 700 eura, to bi u konačnici trebalo donijeti povećanje od 41. 82 eura, a za samca s bruto plaćom od 1.290 eura - 6. 42 eura.

Za obitelj s dvoje djece i plaću od 700 eura bruto - povećanje bi iznosilo 45 eura, a za one s plaćom od 1.290 eura bruto i dvoje djece - 75 centi.

Eventualno dodatno povećanje primanja ovisit će, također, o tome hoće li gradovi ili općine podignuti ili smanjiti porez na dohodak - nakon ukidanja prireza.


Prihodi jedinica lokalne samouprave od poreza na dohodak i prireza u mandatu Andreja Plenkovića porasli su za milijardu eura. Kako bi porezno rasteretila plaće, Vlada se odlučila ukinuti prirez.

- Teza o tome da ovo Vlada nešto uzima lokalnim jedninicama je lažna, to moram direktno tako reći, kome se sviđalo ili ne. Ovi brojevi pokazuju da smo mi upravo suprotno - stvorili preduvjete za povećanje prihoda od poreza na dohodak i od prireza jedinicama lokalne samouprave. Glavni grad Hrvatske koji ima statuS i grada i županije čak za 39 posto, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Ukidanje prireza, Vlada kompenzira tako da gradovima i općinama prepušta odluku da sami određuju visinu poreza na dohodak, pa tako za stopu od 20 posto, koju plaća najviše građana, nudi raspon od 15 do 23,6 posto.

- Maksimalna stopa novog poreza na dohodak po ovoj stopi od 20 recimo u gradu Zagrebu, da grad Zagreb odluči zadržat ovo što je prirez od 18, će biti 23,6 posto. Maksilmalna stopa za ove gdje je stopa od 30 će biti 35,4 posto. Ako ima to treba to je opcija mogu ali mogu imati manje, rekao je Plenković.

Plaće će rasti jer se povećava i osobni odbitak na 560 eura te se podižu i odbici za uzdržavane članove.

- Odbitci za uzdržavane članove se izračunavaju tako da se taj osnovni osobni odbitak množi s koeficijentima 0,5 za uzdržavanog člana ili za prvo dijete, 0,7 za drugo djete i onda praktički taj koeficijent raste za svako sljedeće djete za 0,1, pojasnio je Marko Primorac, ministar financija.

A kako bi se plaća povećala onima s najnižim primanjima, smanjuje se osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom stupu do 300 eura.

 - I to tako da za one koji imaju bruto plaću do 700 eura imaju fiksnu olakšicu, dakle fiksni izdatak u iznosu od 300 eura, a nakon toga se za plaće odnosno za osnovice od 700 eura do 1300 eura taj izadatak linearno smanjuje do osnovice od 1300 eura i jedan cent gdje je on nula, rekao je Primorac.

U Vladi ističu da ovi izračuni neće utjecati na buduću mirovinu obvezika ni na financiranje mirovinskog sustava. Državu će porezna reforma stajati 400 milijuna eura, a koliko će točno građanima plaće rasti, znat će se do kraja godine kad općine i gradovi moraju odlučiti o visini poreza na dobit.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!