19:33 / 30.01.2021.

Autor: M.M./Dnevnik/HTV/HRT

Vidović za Dnevnik HTV-a: Cijeli niz čimbenika doveo do strašnog zločina

Domagoj Vidović, zamjenik ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče.

Domagoj Vidović, zamjenik ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče.

Foto: Dnevnik / HRT

Strašan zločin dogodio se na šibenskom području - u Vodicama je u automobilu hicima iz automatskog oružja usmrćen poduzetnik, a nakon toga u Ražinama ubijene su još tri osobe - dva muškarca i žena. 

Ljudsko je ponašanje komplicirano i kompleksno. Ono što ljude vodi tom strašnom činu cijeli je niz čimbenika, rekao je Domagoj Vidović, zamjenik ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče.

Osoba za koju se sumnja da je počinila ubojstva pronađena je mrtva.

- Kad promatramo cjelokupni događaj, vidimo da u tim ljudima raste afektivna tenzija, prepuni su srdžbe, bijesa i negativnih emocija. Kada iz svoje perspektive razriješe problem koji ih muči, oni isprazne emocionalnu energiju i ostanu sami sa sobom i svojim zlodjelom. Tada preostalu agresiju okrenu prema sebi i počine ubojstvo, rekao je.

Ovo nije prvi takav slučaj koji je zadesio šibensko područje. Na pitanje treba li tražiti poveznicu, doktor Vidović je rekao da treba na načelnoj razini.

- Predmetni slučajevi su svaki za sebe vrlo različiti. Možda je i jednim djelom i slučajnost, ali to je područje koje je dulje vrijeme ekonomski zaostajalo za ostalim dijelovima Dalmacije pa bi u tom mogli tražiti objašnjenje malog dijela uzroka i čimbenika koji bi doveli do počinjenja tako teškog kaznenog djela. 

Dodao je kako nas treba zabrinuti pitanje ilegalnog oružja.

- Svatko od nas svakoga dana treba uložiti dodatni napor u borbi protiv nasilja. Policija treba uložiti više pažnje da se ukloni ilegalno oružje iz ruku onih koji za to nisu ovlašteni. Svatko od nas treba voditi borbu protiv nasilja i graditi društvo u kojem ćemo prihvatiti ljude, omogućiti im da se razviju u potpunosti, djeci omogućiti da izrastu u psihički i fizički zdrave osobe i da imamo društvo u kojem postoje jasni kriteriji što je prihvatljivo, a što nije.

Na pitanje mogu li uvjeti u kojima zbog koronavirusa živimo zadnjih godinu dana biti uzrok, doktor Vidović je rekao kako je to mala kap,mali dodatak na sve čimbenike koji su osobu vodili k počinjenju kaznenog djela.

- Onda bi mogli reći da kad izađemo iz koronakrize da će broj kaznenih djela biti manje, ali to neće biti tako. Naša zadaća kao društva je da građene osnažimo i naučimo kako se lakše nositi i na zreliji način kanalizirati svoje agresivne pulsije i tako ćemo postići da ovakvih djela bude manje, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!