Više od 14.000 žena zaposleno kroz sve faze projekta "Zaželi"

14.06.2022.

16:46

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Program zapošljavanja "Zaželi" pokrenut je s ciljem zapošljavanja teže zapošljivih žena. Projekt je trenutačno u trećoj fazi. Natječaj je bio otvoren, ali je ubrzo obustavljen jer se u kratkom roku prijavilo dovoljno ljudi. Sada slijedi obrada projektnih prijedloga za koje je zadužen HZZ, s kojim će korisnici programa i potpisati ugovor. Nakon obrade slijedi ugovaranje i nastavak provedbe, kaže Nada Trgovčević Letica, načelnica Sektora za kontrolu i provedbu projekata u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Za potrebe programa dodijeljeno je više od 200 mil. kuna, a do sada je, dodaje, financirano preko 700 takvih projekata.

Projekt "Zaželi" prvi put je pokrenut 2017. godine kako bi teško zapošljive žene kroz svoj posao pružile podršku starijim i nemoćnim osobama, s ciljem da što duže ostanu u svojim kućanstvima. Pokazalo se, napominje Trgovčević Letica, kako je takav projekt bio itekako potreban na području cijele Hrvatske.

- Zaposlili smo više od 14.000 žena kroz sve faze "Zaželi", a podršku je primilo oko 79.000 korisnika, dodaje. Projekt je danas već vrlo prepoznat diljem Hrvatske, a prijavitelji su jedinice lokalne područne samouprave i neprofitne organizacije koje mapiraju potrebe na svojim područjima.

Centar za socijalnu skrb je partner, koji potvrđuje nemoćnost određene osobe. I HZZ je obavezan partner, gdje su žene koje su u potrebi i teže zapošljive u evidenciji.

- Sve je dobro organizirano, i samo se očekuje nova faza projekta kako bi se osigurao kontinuitet pružanja usluga, kaže Trgovčević Letica.

Iako bi i za korisnike i za zaposlene žene bilo idealno kada bi se "Zaželi" nastavio bez prekidanja između projekata, Trgovčević Letica napominje kako se ipak radi o projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda.

- Sve što se financira iz EU fondova trebala bi biti nadusluga, a ne nešto što je nužno financirati non-stop, jer onda nema održivosti projekta. Zato je naš cilj bio zaposliti teže zapošljive žene, i kroz projekt im platiti određenu edukaciju kako bi bile konkurentnije na tržištu rada. Ne bi trebao biti cilj ni ministarstvu, a ni tim ženama, vječno raditi uz "Zaželi". On bi tek trebao biti premosnica. Svjesni smo da to nije jednostavno, i zbog toga osiguravamo kontinuitet da se što više žena uspije osposobiti za tržište rada, objašnjava.

S obzirom na potrebe korisnika i želje da se takvi projekti nastave u što većem kontinuitetu, ministarstvo planira projekt "Zaželi" malo redizajnirati za novo programsko razdoblje, kako bi se osigurala što dulja skrb za starije i nemoćne.

- Ne mogu još reći u kojem obliku, traju pregovori s Europskom komisijom, ali Hrvatska je svjesna potrebe i treba omogućiti korisnicima da što duže ostanu u svojim kućanstvima. Svi programi se financiraju za 7 godina. Ovaj trenutni istječe 2023., a onda kreće novo financijsko razdoblje i novi program. Cilj su i nešto veće naknade za zaposlene žene, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!