20:00 / 06.10.2021.

Autor: Nikolina Ćosić, Hrvoje Šimunović/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Više od 2200 djece u Hrvatskoj čeka na obitelj pa i onu privremenu

Više od 2200 djece u Hrvatskoj čeka na obitelj

Više od 2200 djece u Hrvatskoj čeka na obitelj

Foto: Dnevnik / HRT

Više od 2200 djece u Hrvatskoj živi u domovina i drugim smještajima sustava socijalne skrbi. Izmjenama Zakona o udomiteljstvu pokušava se potaknuti ljude da postanu udomitelji i djeci pruže privremeni dom. Ipak, za stalnu obitelj omogućilo bi se posvajanje, a ta procedura često traje dugo.

Ilinkina majka bila je udomiteljica 13 godina. Slijedeći njezin primjer i ona se sa suprugom odlučila nezbrinutoj djeci pružiti privremeni dom.


- Trenutno imamo dvoje djece. 6 godina smo udomitelji i kroz obitelj je prošlo 11 djece. Kad vidimo da su već za mjesec-dva puno bolji, sretniji, uspješniji, sretni smo i zadovoljni, kaže Ilinka Rošta, udomiteljica.


U njihovu domu u Belom Manastiru jednom tjedno obilazi ih mobilni tim Doma za nezbrinutu djecu Klasje iz Osijeka. Jer kao i sve druge obitelji, i udomiteljske često nailaze na prepreke.


- Nekad su to djeca koja zahtijevaju puno podrške, i sa strane udomitelja, i njihovih obitelji, i institucija. Tu smo mi da nekako pokušamo naći način da svima bude lakše, objašnjava Katarina Matić iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje.


Cilj im je i potaknuti ljude da nezbrinutoj djeci pruže privremeni dom. Pokušava se to i s povećanjem naknada za udomitelje i opskrbnina za djecu koje donosi novi Zakon o udomljavanju. No ovaj zakon ne uređuje ono što bi djeci pružilo obitelj za cijeli život, a to je posvajanje.


- Ta postupanja su kompleksna i ona mogu duže trajati, i tu bih htjela istaknuti da smo i mi kao centar za socijalnu skrb dužni u određenoj obitelji poduzeti sve mjere i iscrpiti sve mogućnosti prije nego idemo s mjerom za lišenje roditeljske skrbi, pojašnjava Danijela Škulj, Centar za socijalnu skrb Zagreb.


To je često kompleksan i dug proces, ali je krajnji cilj prije pokretanja postupka za posvojenje. U sustavu je 2271 nezbrinuto dijete, no njih 627 ima uvjete za posvojenje. Tri puta je više roditelja koji bi htjeli posvojiti - tvrde u udruzi Adopta. Od izuzimanja iz biološke obitelji do posvojenja prođe u prosjeku 3 godine.


- Zamislite si da dijete od 2 godine mora proći još 3 godine u sustavu, to je njemu više od života i pol, nije stvar toga da netko čeka dobiti dijete, nego da dijete čeka roditelja, ističe Dorja Mučnjak, zamjenica predsjednice udruge Adopta.


U ovoj godini posvojeno je 90 djece. Tisuće su u domovima, a mnoga od njih cijelo djetinjstvo provest će upravo ondje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!