U Hrvatskoj sve manje udomitelja, gdje smo pogriješili?

23.09.2021.

10:35

Autor: Studio 4/HRT

Diana Topčić-Rosenberg komentirala je problem s manjkom udomitelja

Diana Topčić-Rosenberg komentirala je problem s manjkom udomitelja

Foto: Screnshot / Shutterstock/Studio 4

Diana Topčić-Rosenberg članica je udruge Adopta i majka koja je posvojila dijete. Nije za svako dijete koje je u sustavu u interesu da bude posvojeno, ali problem je što sustav nema odgovor na pitanje koliko njih jeste - kazala je između ostalog u razgovoru za Studio 4 HTV-a.

U Hrvatskoj nedostaje udomitelja, puno ih više izlazi iz udomiteljstva nego što ih ulazi. Zbog toga nema ni adekvatnog smještaja za djecu koju treba izdvojiti iz obitelji.

Plan je bilo smještati takvu djecu u obiteljska okruženja radije nego u domove.

- Međutim taj plan je krenuo naopako. Krenuli smo zatvarati mogućnost smještaja u domovima, a nismo paralelno tijekom godina radili na razvoju sustava udomiteljstva, napomenula je, dodavši kako odjednom više nema mjesta u domovima, a ni novih udomitelja.

- Ljudi se teško odlučuju na takvo nešto. S jedne strane - zahtjevno je, a s druge strane može biti ispunjavajuće. Prije dvije i pol godine smo donijeli novi zakon o udomiteljstvu, gdje su se neke stare nepravde ispravile. Udomitelji su recimo dobili zdravstvenu i socijalnu zaštitu, mogućnost mirovinskog osiguranja i nešto su povećane naknade. Dvije i pol godine smo čekali da vidimo funkcionira li to ili ne. Tri godine je trajala kampanja o promicanju udomiteljstva. I dalje tih novih udomitelja nema - kazala je.

Smatra da treba promijeniti model uređenja sustava skrbi i smještaja za djecu, odrediti za koje kategorije djece je važno da budu u udomiteljskoj obitelji. Ako ih nema dovoljno, moraju se napraviti prioriteti. Treba između ostalog, kaže, razmotriti mogu li starija djeca biti smještena primjerice u đačkim domovima.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!