Više od 40 majki i djece stiglo popodne u Varaždin iz Ukrajine

20.03.2022.

19:11

Autor: Sara Badžek/Dnevnik/IMS/T.D./HRT

Dolazak izbjeglica

Dolazak izbjeglica

Foto: Dnevnik / HRT

Danima na putu. Sada napokon na sigurnom, više od 40 majki i djece stiglo je popodne u varaždinsku Arenu. Prizori koji slamaju srce.


- Sada smo napokon ovdje. Hvala, Hrvatska, hvala našim vozačima koji su se brinuli da Ukrajinci, starije žene i djeca budu sigurni, rekla je Irina iz Ukrajine. 

Dva su autobusa krenula u Poljsku u petak. Nisu bili prazni, otišlo je s njima 448 paketa humanitarne pomoći za Ukrajinu. Ostavili pomoć i poveli prognanike.

- Kad smo došli, vidjeli smo kaotično stanje. Iz minute u minutu dolaze autobusi, kombiji. Dolaze iz cijele Europe, preko sto autobusa, rekao je vozač Dragan. 

Ovu vrijednu akciju pokrenulo je prijateljstvo, dvojice muškaraca. Jednog iz Zagreba, a drugog iz Ukrajine, koji je u Lavovu primio pakete. 

- Prije svega, Tomislav i ja htjeli smo spasiti obitelj mojeg prijatelja. Danijel i ja smo skupili pun kombi i skupili na povratku obitelj od Alekseja, rekao je Krešimir Dvorski, Građanska inicijativa "Zajedno za Ukrajinu".

- Zahvaljujući mojem prijatelju Krešimiru i drugim ljudima koji su pomogli, moja obitelj, supruga, dvoje djece, tast i punica sada su u Zagrebu. Oni su na sigurnom. Već su počeli učiti hrvatski i engleski kako bi se uklopili u zajednicu koja ima široko srce, istaknuo je Oleksij Kuška

Pomoć prikupljaju i dalje. 

- Najpotrebnija oprema su vreće za spavanje, punjači za mobitele, lijekovi, rekao je Tomislav Čut, Građanska inicijativa "Zajedno za Ukrajinu".

Hrvati znaju kako je biti prognan. Kako je s jednom vrećicom napustiti dom. U teškim vremenima, ulijeva nadu da u ljudima ima i toliko dobra. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!