Visoki kazneni sud povećao kaznu ubojici supruge

12:22 / 08.09.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Ilustracija, presuda

Ilustracija, presuda

Foto: - / Shutterstock

Visoki kazneni sud povisio je za osam godina zatvorsku kaznu B. O. koji je na varaždinskom Županijskom sudu osuđen na 13 godina zatvora zbog teškog ubojstva izvanbračne supruge i povrede prava djeteta. Apelacijski sud prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i preinačio prvostupanjsku kaznu kojom je B. O. nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 13 godina tako da je povećao  kaznu zatvora za ubojstvo na 20 godina, dok je za povredu prava djeteta prihvatio kaznu prvostupanjskog suda od godine i šest mjeseci. 


Visoki kazneni sud tako je optuženika osudio na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 21 godina. U kaznu zatvora uračunato je vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se B. O. i dalje nalazi.


Apelacijski sud navodi kako je B. O. osuđen jer je u prisutnosti zajedničkog 13-godišnjeg djeteta vikao na suprugu, udarao je šakom i zatim uzi nožem ubo u kuk uslijed čega je sutradan preminula zbog iskrvarenja. Kod djeteta su ti događaji izazvali jaku uznemirenost i strah, nadodao je sud.


Visoki kazneni sud smatra da je prvostupanjski sud precijenio olakotne okolnosti priznanja kaznenog djela, iskazanog žaljenja i smanjene neubrojivosti optuženika, a podcijenio otegotne okolnosti prijašnje osuđivanosti zbog teške krađe te protuzakonitog lova i ribolova.


- Osmero zajedničke djece, od kojih sedmero maloljetnih, ostalo je bez majke. Te okolnosti nisu dovoljno došle do izražaja prilikom odmjeravanja kazne. Kazna zato mora izraziti odgovarajući prijekor društva prema ovakvim ponašanjima', istaknuo je sud.


Protiv drugostupanjske presude Visokog kaznenog suda dopuštena je žalba o kojoj u trećem stupnju odlučuje Vrhovni sud.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!