Visoki upravni sud ukinuo kaznu Bandiću

01.02.2021.

17:44

Autor: HRT

Milan Bandić

Milan Bandić

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Visoki upravni sud ukinuo je odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prema kojoj Milan Bandić nije časno i neovisno obnašao dužnost jer je od odvjetničkog društva Hanžeković i partneri dobio 15 milijuna kuna kao jamstvo za izlazak iz istražnog zatvora. Pravomoćna presuda suda mogla bi znatno utjecati na budući rad Povjerenstva, ali i na već donesene odluke toga tijela.

Riječ je presudi kojom je Visoki upravni sud poništio odluku Povjerenstva iz studenog  2017. u slučaju Milan Bandić. Povjerenstvo je tada odlučilo da je Bandić povrijedio načela časnog i odgovornog ponašanja jer je prihvatio jamstvo odvjetničkog ureda Hanžeković i partneri u iznosu od 15 milijuna kuna kako bi izašao iz istražnog zatvora. Povjerenstvo je smatralo da se Bandić tada u odnosu na to odvjetničko društvo postavio u ovisan položaj, kazao je HRT-ov novinar Mladen Sirovica u Dnevniku. 

Ta odluka mogla bi imati  dalekosežnije posljedice jer sud osporava članak 5. na temelju kojeg je Povjerenstvo tada donijelo odluku smatrajući da je taj članak preopćenit i da ne može biti osnova za donošenje odluka prema dužnosnicima.

To bi značilo da se mogu poništiti sve odluke koje su donesene na temelju tog članka. Prema nekim procjenama riječ je o trećini svih odluka koje je Povjerenstvo donijelo. Među njima su bili i afera Konzultantica, nakon koje je Tomislav Karamarko otišao iz Vlade i čelnog mjesta HDZ-a, zatim odluka da su Martina Dalić i Zdravko Marić povrijedili načela odgovornog ponašanja u aferi Borg, a u dva slučaja subjekt je bio i premijer Andrej Plenković, kazao je Sirovica.

Iz Povjerenstva danas nisu željeli komentirati odluku Visokog upravnog suda. Kažu da je trebaju proučiti, a tek nakon toga će reagirati.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!