Vlada: Arbitražni sud odbio većinu MOL-ovih zahtjeva

06.07.2022.

15:41

Autor: M.Š./Hina/HRT

MOL - ilustracija

MOL - ilustracija

Foto: Postmodern Studio / Shutterstock

Arbitražni postupak i spor s MOL-om posljedica je odluka prethodnih hrvatskih vlada, a ova je vlada nastojala na najbolji način obraniti hrvatske interese, priopćeno je u srijedu iz Vlade RH vezano uz pravorijek ICSID-a te istaknuto da je sud u svom pravorijeku odbio većinu MOL-ovih zahtjeva za naknadu štete, koji su dosezali 1,1 milijardu dolara, prihvativši tek njihov manji dio, tj. 184 milijuna dolara.

- Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), sa sjedištem u Washingtonu, u utorak je Hrvatskoj dostavio pravorijek u arbitražnom predmetu MOL protiv Hrvatske, kojim je završen postupak koji je pred ICSID-om trajao još od 5. prosinca 2013., kada je mađarski MOL pokrenuo spor protiv Hrvatske tvrdeći da je Hrvatska svojim postupanjem povrijedila Ugovor o energetskoj povelji i prava koja on jamči MOL-u kao stranom ulagaču, kaže se u priopćenju.

Arbitražni postupak i spor s MOL-om posljedica je odluka prethodnih hrvatskih vlada, ponajprije procesa privatizacije INA-e koji je započela Vlada Ivice Račana koja je 2003. s MOL-om potpisala ugovor o prodaji 25 posto plus jedne INA-ine dionice, zatim odluke Vlade Ive Sanadera o sklapanju Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara i Ugovora o plinskom poslovanju, kao i odluke Vlade Zorana Milanovića u odnosu na obveze u vezi s liberalizacijom tržišta plina.

- Ova Vlada je naslijedila ovaj arbitražni postupak i u tom okviru nastojala na najbolji način obraniti hrvatske interese, kaže se u priopćenju.

Ističe se i da je u svojem pravorijeku Arbitražni sud odbio većinu MOL-ovih zahtjeva za naknadu štete, a prihvatio tek njihov manji dio, koji iznosi oko 184 milijuna dolara od ukupnih zahtjeva, koji su dosezali više od 1,1 milijardu dolara.

- Iako je Hrvatska u postupku osporavala samu nadležnost Arbitražnog suda da odlučuje o povredama Ugovora o energetskoj povelji zbog protivnosti te nadležnosti s pravom Europske unije, što Arbitražni sud, nažalost, nije prihvatio, ipak odlučujući o biti zahtjeva MOL-a, velikim je dijelom odlučio u hrvatsku korist, navode iz Vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!