Vlada: Dovoljno novca za isplatu osiguranih štednih uloga u Sberbanku Hrvatska

28.02.2022.

14:04

Autor: HRT

Ministar financija Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić

Foto: HTV / HRT

Vlada će pred europskih tijelima inzistirati da joj se da šansa za sanaciju Sberbanka Hrvatske, no dođe li i do likvidacije te banke, u proračunu je dovoljno novca za isplatu osiguranih depozita njezinim klijentima, rekao je na sjednici Vlade ministar financija Zdravko Marić.

- Inzistirat ćemo da se Hrvatskoj da šansa za mogućnost sanacije Sberbanka Hrvatske, rekao je Marić i podsjetio da je u Hrvatskoj uspješno provedeno sedam sanacija banaka, a posljednja je bila sanacija Jadranske banke.


No upozorio je da je alternativni scenarij, "koji može također biti aktualan" - likvidacija, ali da tada dolazi do aktivacije sustava osiguranja depozita, odnosno štednje.


Izvijestio je da je u Sberbanku Hrvatska do izbijanja kriza bilo gotovo 70 tisuća deponenata, od kojih je, kako je rekao, "velika većina u sustavu osiguranih štednih uloga", pri čemu je prag osiguranih depozita sto tisuća eura, a u iznimnim okolnostima 130 tisuća.


Fond za osiguranje uloga 3,82 milijardi kuna


- Svi deponenti imaju svoje štedne uloge osigurane i dođe li do likvidacije Hrvatska agencija za osiguranje štednih uloga, odnosno proračun opće države, dovoljno jak i sposoban za isplatu kompletno osigurane štedne uloge u roku sedam do deset dana, rekao je.


- Ukupni iznos tih uloga je 3,82 milijarde kuna, rekao je Marić.


Kvaliteta bilance Sberbanka Hrvatska, po njegovim riječima, nije upitna, ali evidentno trpi pritisak, prije svega likvidnosni, zbog čega su Europska središnja banka i HNB reagirali te je proglašen dvodnevni moratorij nakon kojega će se odlučiti o sljedećem koraku, a do tada će hrvatski građani i poduzeća - klijenti Sberbanka Hrvatska moći raspolagati s iznosom do 7280 kuna dnevno.


Hrvatska je po njegovim riječima aktivna i u donošenju europskih odluka o isključenju ruskih banaka iz sustava SWIFT, iz kojega je trenutno isključena samo ruska središnja banka, ali, kako je rekao, moguće proširenje te sankcije je pitanje sati.


Poslovanje Fortenova grupe stabilno


Kada je riječ o Fortenova grupi, koja u vlasničkoj strukturi ima ruske banke, rekao je da je njezino poslovanje stabilno.

Novinarima o sanaciji Sperbanka Hrvatska


Na konferenciji za novinare nakon Vladine sjednice Marić je rekao da je se čini sve da se dobiju uvjeti i šansa za provedbu sanacije Sperbak Hrvatske jer smatraju da mogu i da su sposobni i kao Vlada i kao hrvatski bankarski sustav kako bi reperkusije na gospodarskom i financijskom planu bile u potpunosti neutralizirane, da ne bude negativnih reperkusija i da "svi skupa iz ovoga, barem u prvom koraku, izađemo s pozitivnim ishodom.


- U protivnom, dođe li do likvidacije banke, što se tiče štediša i deponenata postoji sustav osiguranja depozita do 100.000 eura, rekao je Marić.


Dodao je da je taj fond dovoljno jak kako bi podnio kompletni udar koji se procjenjuje na 3,8 milijardi kuna koliko iznosi osiguranih depozita u Sperbank Hrvatska prije izbijanja ruske agresije na Ukrajinu.


"S HABOR-om analiziramo situaciju"


Na pitanje što je s izvoznicima, rekao je da je u kontaktu s HABOR-om, analizira se, izvode stres-testovi kako bi se situacija amortizirala, ali da nema jednostavnog i brzog rješenja.


"Račun za liječenje djevojčice Kiare ne može se sada izdvojiti"


Među računima koji su veći od 100.000 kn je i humanitarni novac za liječenje djevojčice Kiare i Marić kaže da se u ovom trenutku on ne može razmatrati posebno.


Na kraju je naglasio da svi porezni obveznici koji su u prijavi za povrat poreza naveli račun u Sperbanku ne moraju strahovati, novac će im biti isplaćen, kao i umirovljenicima koji mirovinu dobivaju preko te banke ne moraju se brinuti - mirovine će im biti isplaćene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!