Danijel Žamboki podnio ostavku nakon Vladinog negativnog izvješća o HERA-i

19.09.2022.

Zadnja izmjena 16:59

Autor: Hina/HRT

Danijel Žamboki

Danijel Žamboki

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Upravnoga vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije Danijel Žamboki podnio je neopozivu ostavku. Vlada je prethodno zaključila da Godišnje izvješće o radu HERA-e za 2021. godinu i Izvješće o ostvarenju proračuna HERA-a za 2021. godinu nije zadovoljavajuće te takvo mišljenje proslijedila Saboru.

Danijel Žamboki podnio ostavku na mjesto predsjednika UV-a a HERA-e

Predsjednik Upravnoga vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Danijel Žamboki podnio je neopozivu ostavku, potvrđeno je Hini iz HERA-e.

Žamboki je danas poslao Vladi zahtjev za razrješenje s dužnosti upravnog vijeća, rekli su Hini iz HERA-inih odnosa s javnošću.

Drugi članovi HERA-ina upravnog vijeća za sada nisu podnijeli ostavke. Članove i predsjednika Upravnog vijeća HERA-a imenuje i opoziva Hrvatski sabor, na prijedlog vlade.

Premijer Andrej Plenković je nakon vladine sjednice rekao je da će sabor o raspravljati o vladinom negativnom mišljenju na HERA-ino izvješće u četvrtak te da će saborska većina biti za promjene, odnosno za smjenu cijeloga HERA-ina upravnog vijeća, a da će članovi tog vijeća biti na funkciji dok se ne izaberu novi.

Vlada: Izvješće HERA-e nije zadovoljavajuće

- Smatramo da u odnosu na mišljenje Vlade Republike Hrvatske, koje je dostavljeno za prošlogodišnje Izvješće HERA-a, nema znatnog napretka u izradi i sadržaju ovoga izvješća, a uzimajući u obzir i kadrovske promjene koje su se u međuvremenu dogodile u Upravnom vijeću HERA-e, te ga zbog toga ne smatramo zadovoljavajućim, rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović.


Po njegovim riječima, HERA-ino izvješće "ne prati ubrzane procese koji se odvijaju u energetskom sektoru, za koje je Vlada Republike Hrvatske predložila da je potrebno osuvremeniti, u smislu pružanja jasnijeg i razumljivijeg uvida uloge HERA-e u energetskom sektoru, a posebice u odnosu HERA- u i krajnjih kupaca".


Iz dostavljenog Izvješća još uvijek nije razvidno da je upravo HERA nadležna institucija u Republici Hrvatskoj koja, kao neovisni regulator, svojim regulatornim odlukama utječe na politiku cijena energenata u Republici Hrvatskoj, rekao je Filipović.


U dostavljenom Izvješću, posebice, u dijelu koje se odnosi na analizu učinkovitosti tržišta energije i tržišnog natjecanja i provedbu REMIT Uredbe, suradnje s agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja i agencijom nadležnoj za nadzor financijskih usluga nije posvećena dužna pozornost, ističe ministar gospodarstva.


REMIT uredba je Uredba Europske unije o cjelovitosti i transparentnosti veleprodajnog tržišta energije (engl. Regulation on wholesale energy market integrity and transparency - REMIT). Definira pravila za aktivne sudionike na veleprodajnim tržištima električne energije i prirodnog plina.


REMIT zabranjuje trgovanje na temelju povlaštenih informacija i manipulaciju tržištem. Također, nadopunjuje i obuhvaća nadzor financijskih tržišta, budući da se energetskim proizvodima može trgovati i u obliku financijskih instrumenata. 


Ako se tržišni sudionik na kojeg se odnosi obveza registracije iz REMIT-a pravovremeno ne registrira, ne može sudjelovati na tržištima električne energije i prirodnog plina unutar EU-a.


HERA je zadnjih dana pod pojačanom lupom javnosti, jer se spominje upravo njezina sporna uloga u davanju dozvole za trgovanje plinom tvrtki OMS, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu veću od milijarde kuna. HERA-inu ulogu u toj aferi krajem prošloga tjedan kritizirao je i saborski odbor za gospodarstvo, na kojemu je zatražen odlazak čelnih ljudi HERA-e.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!