Nove cijene goriva: benzin 10,58, dizel 12,29 kuna

19.09.2022.

Zadnja izmjena 17:08

Autor: B.A./M.Š./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Na sjednici Vlade danas su predstavljene nove najviše maloprodajne cijene goriva - nova cijena dizela bit će manja za 59 lipa i iznositi 12,29 kn, a cijena benzina bit će veća za lipu i iznositi 10,58 kn. Cijena plavog dizela ostaje na istoj razini od 8,49 kn. Vlada je također zaključila da Godišnje izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2021. godinu i Izvješće o ostvarenju proračuna HERA-a za 2021. godinu nije zadovoljavajuće. Podsjetimo, nakon plinske afere u javnosti se mnogo propitivala upravo uloga HERA-e. 

Ministar gospodarstva Davor Filipović istaknuo je kako su prošli tjedan na telefonskoj sjednici Vlade donijeli Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koja je trebala biti na snazi dva tjedna. Međutim, u četvrtak i petak došlo je do značajnijeg pada cijena dizela na tržištu Mediterana, pa su danas odlučili ići s novom uredbom, dodao je.


- Kao što smo i do sada radili, radimo ovo kako bi izašli u susret svim našim građanima i gospodarstvenicima kako bi olakšali ovu situaciju, rekao je Filipović.


Istaknuo je i da bi, da nema Vladinih mjera, benzin u odnosu na sadašnju cijenu bio skuplji za 1,94 kn, a dizel za 1,98 kn.


- A kada se pogleda, primjerice, prosječan trošak spremnika od 50 litara, na benzinu naši građani sada plaćaju 97 kn manje, a na dizelu 99 kn manje nego što bi plaćali da nema mjera Vlade, rekao je Filipović.

"Treći u EU-u po ispunjavanju reformi u prvom polugodištu"

Premijer Andrej Plenković, koji je danas izašao iz izolacije nakon što je u srijedu objavljeno da se ponovno zarazio koronavirusom, uvodno je rekao da su danas poslali još jedan zahtjev Europskoj komisiji za uplatu druge rate od 700 milijuna eura u okviru Nacionalnoga plana oporavka i otpornosti.

- Riječ je o logičnom slijedu aktivnosti nakon što smo u prvoj polovici godine ispunili 25 zadanih reformi te smo na taj način među onim državama koje su najučinkovitije i najbrže, rekao je Plenković.


- Uz nas, zahtjeve su predale samo Španjolska i Italija. Dakle, treća smo zemlja kada je riječ o ispunjavanju reformi u prvom polugodištu 2022., dodao je.

Podsjetio je i da su trenutno u provedbi natječaji za projekte u vrijednosti 15 milijardi kuna.

Pomoć pogođenima nevremenom

Plenković je rekao i da su spremni pomoći Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Gradu Čazmi u oporavku od šteta nakon velikog nevremena. Dodao je da su u koordinaciji i s karlovačkom županicom te čelnicima Karlovca, Ogulina i drugih mjesta koje je pogodila poplava, najavivši pomoć i njima.

Na početku sjednice Plenković se osvrnuo i na pregovore sa socijalnim partnerima, najavivši da počinju u srijedu 21. rujna.


Podsjetivši na uvećanu osnovicu za izračun plaće za četiri posto za državne i javne službenike, povećanu naknadu za prijevoz, za sistematske preglede, dodatak od pet posto za završen stručni specijalistički studij, Plenković je izrazio uvjerenje da će dijalog biti kvalitetan i da će socijalni partneri postići optimalna rješenja, uzimajući u obzir ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji.


Istaknuo je pritom kako je u Hrvatskoj danas najmanji broj nezaposlenih od 2016., najveći broj osiguranika u posljednjih 20-ak godina, te da je prosječna plaća porasla u njegovom mandatu za 2000 kuna, minimalna za 1250 kuna a medijalna za 1510 kuna.


Premijer je kazao i kako se ovaj tjedan obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, najavivši nove zakonske izmjene koje će ići u smjeru strožih sankcija za nasilje, te specijalizacije sudaca za kaznena djela nasilja u obitelji.


Podsjetio je i na Europski tjedan sporta koji se održava od 23. do 30. rujna te čestitao vaterpolistima na europskom zlatu.

Izvješće HERA-e nije zadovoljavajuće

Vlada je na sjednici između ostalog zaključila da Godišnje izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2021. godinu i Izvješće o ostvarenju proračuna HERA-a za 2021. godinu nije zadovoljavajuće te takvo mišljenje proslijedila Saboru.


- Smatramo da u odnosu na mišljenje Vlade Republike Hrvatske, koje je dostavljeno za prošlogodišnje Izvješće HERA-a, nema znatnog napretka u izradi i sadržaju ovoga izvješća, a uzimajući u obzir i kadrovske promjene koje su se u međuvremenu dogodile u Upravnom vijeću HERA-e, te ga zbog toga ne smatramo zadovoljavajućim, rekao je ministar Filipović.

Više o tome možete čitati ovdje:

Više od 710 milijuna kuna za bolnice

Vlada je na sjednici danas donijela i odluku o isplati sredstava bolnicama za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da sredstva osigurana u državnom proračunu u ukupnom iznosu od 710.038.324 kn, i  to za zdravstvene ustanove kojih je osnivač RH 466.216.883 kn, a za ustanove kojih su osnivači županije 243.821.441 kn.

Više o tome možete čitati ovdje:

Vlada je u uputila u Sabor i prijedlog izmjena i dopuna zakona o kreditnim institucijama, koje se prije svega odnose na promjene zbog uvođenja eura, no proširen je i katalog kaznenih djela koja se uzimaju u obzir prilikom ocjene primjerenosti dioničara, članova uprava i nadzornih odbora kreditnih institucija. 

Više o tome možete čitati ovdje:

Prihvaćen je i pilot-projekt povoljnijeg željezničkog prijevoza studenata, a na zatvorenom dijelu sjednice donijet će se Odluka o implementaciji Mjera odgovora na krize.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!