Vlada: Jednaki kriteriji za sufinanciranje ranog predškolskog odgoja

31.08.2023.

14:59

Autor: D.M./HRT/Hina

Ministar Fuchs na sjednici Vlade

Ministar Fuchs na sjednici Vlade

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Vlada je na sjednici uredbom izmijenila Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju kako bi se omogućilo državi da osigura jednake kriterije kojima sufinancira rani predškolski odgoj i obrazovanje za svako dijete u Hrvatskoj, bez obzira na to tko je osnivač dječjeg vrtića.

Prema sadašnjim odredbama zakona, naime, u državnom proračunu osiguravaju se sredstva za fiskalnu održivost dječjih vrtića čiji je osnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je da je jedna od ključnih investicija ulaganja u odgojno-obrazovnom sustavu izgradnja novih kapaciteta dječjih vrtića za što je u predstojećem razdoblju osigurano ukupno 260 milijuna eura.

Oko 25.800 dodatnih mjesta u vrtićima


Ministarstvo je, naveo je, iz NPOO-a provelo dva otvorena Poziva "Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova" vrijedne 215 milijuna eura bespovratnih sredstava, dok je dodatnih 45 milijuna eura za ovu svrhu osigurano u okviru Programa Konkurentnost i kohezija. Realizacija navedenih ulaganja omogućit će oko 25.800 dodatnih mjesta u vrtićima, istaknuo je.

Međutim, naglasio je Fuchs obrazlažući uredbu, uz osiguranje infrastrukturnih i kadrovskih preduvjeta, nužno je osigurati i dugoročnu održivost financiranja predškolskih ustanova, posebice u slabije razvijenim jedinicama lokalne i (regionalne) samouprave, te će se uredbom omogućiti državi da u model sufinanciranja uključi svu djecu, neovisno o tome tko je osnivač vrtića.

Kriterije i mjerila za utvrđivanje sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića uredbom će propisati Vlada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!