Gorivo opet znatno skuplje, Ćorić: U četvrtak nova Vladina uredba

15.03.2022.

07:32

Autor: M.M./HRT/Hina

Gorivo opet bitno skuplje

Gorivo opet bitno skuplje

Foto: Igor Soban / Pixsell

Osnovni benzin eurosuper 95 od danas se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 13 kuna, što je 82 lipe skuplje nego jučer, osnovni eurodizel poskupio je za 1,40 kuna, dok su dizelska premium goriva skuplja od 15 kuna po litri. Vlada će ovoga tjedna spustiti cijenu goriva do 50 lipa promjenom određenih uredbi, i to već na idućoj sjednici, najavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. 

- Dakle, cijene za svaki tjedan od utorka do slijedećeg ponedjeljka određuju se kao prosjek cijena ponedjeljak - petak prošli tjedan. Prošli tjedan nosio je značajan porast cijena na referentnom tržištu i upravo zbog toga došlo je do porasta cijena. Vlada RH će ovo porastu cijena doskočiti promjenom određenih uredbi na sjednici vlade u četvrtak. One se tiču dijela umješavanja biogoriva i tako ćemo omogućiti da našim distributerima cijena prosječno padne do pola kune, rekao je ministar Ćorić.

Nova uredba trebala bi stupiti na snagu idući tjedan.

Trenutno je, kako je objasnio, obveza distributera da umiješaju određenu količinu biogoriva u dizel i benzin, a oni koji to ne čine se penaliziraju s obzirom na europske direktive i zelenu politiku.

- S obzirom na doista izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo u dijelu tržišta energenata, odlučili smo ovako reagirati do kraja godine i zapravo ove penale i obveze svesti na najmanju moguću mjeru, rekao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, tako će formula za izračun cijena goriva "donijeti niže cijene u narednim tjednima i mjesecima".

Napomenuo je i da je jučerašnji dan i kraj prošlog tjedna donio smanjenje referentnih cijena nafte te da bi, ako se tako nastavi danas i idućih dana, sljedeći tjedan trebao donijeti "značajno smanjenje cijena" naftnih derivata u Hrvatskoj.

Upitan kako će Vlada pomoći cestovnim prijevoznicima, odgovorio je da je najavljena izmjena uredbi korak u tom smjeru.

- Izvanredne okolnosti traže izvanredne mjere, s ciljem zaštite hrvatskog gospodarstva i standarda građana, rekao je Ćorić, odgovajući na pitanje znače li Vladini i širi europski potezi u energetici ovih dana našuštanje zelenih planova i politika.

Prema podacima s tražilice jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te portala cijenegoriva.info, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Lukoila i još nekih distributera od danas iznosi 13 kuna, dok je dosadašnja cijena bila 12,18 kuna po litri.

Malo je veći porast cijene kod osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od danas stoji 13,91 kunu po litri, a bio je 12,51 kunu. Premium dizelska goriva probila su plafon od 15 kuna po litri.

Tražilica jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokazala je da od utorka Ina prodaje svoju benzinsku "stotku" za 14,06 kuna, dok im je eurodizel class plus 15,03 kune. Eurosuper 95 class plus od danas se prodaje za 13,67 kuna.

Prošli je tjedan, odnosno do jučer, litra eurosuper 95 class plus na postajama Ine stajala 12,72 kune po litri, dok im se eurosuper 100 class prodavao po 13,11 kuna.

I na Lukoilu eurosuper 95 ecto prodaje se za 13,67 kuna, a bio je 12,72 kune po litri.

Crodux za litru eurosupera 100 traži 14,11 kuna (bio 13,24 kune), dok Q Max eurosuper 100 na postajama Petrola stoji 14,11 kuna (bio je 13,24 kune).

"Stotka" na Tifonu stoji 13,93 kune, bila je 13,26 kuna po litri.

Cijene premium dizelskih goriva probile su granicu od 15 kuna

Tako se od danas Inin eurodizel class plus, kao i Lukoilov eurodizel ecto, prodaju po cijeni od 15,03 kune, dok je to gorivo još do jučer bilo 13,56 kuna.

Na Tifonu eurodizel premium stoji 14,96 kuna po litri (skok s 13,67 kuna) dok Crodux svoj eurodizel maxpower i Petrol svoj Q Max eurodizel prodaju po cijeni od 15,08 kuna po litri (bio je 13,86 kuna).

Portal cijenegoriva.info objavio je da je spremnik benzina od ponoći skuplji za 41 kunu, a dizela za 70 kuna.

Vlada je na očekivanu eksploziju cijena goriva prošli tjedan reagirala dvjema uredbama kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo. Tako je uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ukupna marža za dizelsko i benzinsko gorivo fiksirana na 75 lipa po litri, a na plavi dizel na 50 lipa po litri.

Izmjenama Uredbe o trošarinama država je, pak, na rok od 90 dana smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Na osnovi tih mjera Vlada je procijenila da će se rast cijena osnovnog eurosupera i eurodizela uspjeti zadržati u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna po litri, dok bi bez tih mjera realni tržišni porast iznosio oko dvije kune.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!