Vlada ne može poduprijeti predloženo restrukturiranje brodogradilišta

28.03.2019.

11:17

Autor: T.V./HRT

default error photo
Vlada restrukturiranje brodogradilišta s troškom od 10,8 milijardi kuna u maksimalnoj varijanti ne može poduprijeti jer bi to bilo veliko opterećenje i za proračun i za porezne obveznike, poručio je premijer.
Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države, poručio je premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade. Istaknuo je da Vlada i dalje ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci.

- Sud odgodio odluku o stečaju Trećeg maja - u tijeku saslušanja uhićenih
- Ministri suzdržano o Uljaniku
- Treba li Vlada spašavati Uljanik i 3. maj?

Premijer je na sjednici Vlade istaknuo kako je važno da hrvatski građani, ali i radnici u Uljaniku i 3. maju razumiju nekoliko bitnih poruka u vezi s brodogradnjom kojom se, kako je rekao, bavimo intenzivno posljednje dvije godine i važno je da razumiju našu poziciju.

- Podsjetit ću još jednom da je od 1992. do 2017. ukupno utrošeno 31,7 milijardi kuna u sanaciju brodogradilišta ili državne potpore. Od toga se 4,3 milijarde kuna odnosilo na Uljanik, a 9 milijardi kuna na 3. maj, dakle sve skupa 13,3 milijarde kuna za ono što je danas Uljanik grupa. I to govori o velikoj solidarnosti hrvatskih građana prema brodograđevnoj industriji uopće, a osobito prema Puli i Rijeci. Ukupna izloženost države prema Uljanik grupi prema izdanim jamstvima 15. listopada bila je 4,3 milijarde kuna. No kako Uljanik grupa nije mogla servisirati svoje obveze tj. dugove, za koje su izdana državna jamstva te su otkazani ugovori za gradnju brodova, ta su državna jamstva protestirana pa je iz državnoga proračuna do 11. ožujka isplaćeno 3,1 milijardu kuna, rekao je Plenković.

Podsjetio je da su prošli tjedan javnosti predstavljeni troškovi restrukturiranja koji bi išli na teret poreznih obveznika.

- Prema ponudi strateškog partnera, ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bila bi oko 7,5 milijardi kuna, rekao je.

- Vlada predloženo restrukturiranje brodogradilišta ne može poduprijeti jer bi to bilo veliko opterećenje i za proračun i za porezne obveznike, poručio je premijer Andrej Plenković s Vladine sjednice na kojoj se čekala odluka o sudbini brodogradilišta Treći maj i pulskog Uljanika.

- Ostajemo otvoreni za dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci, rekao je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!