Plenković o slučaju Zambija: Najoštrije osuđujemo one koji stigmatiziraju i prokazuju

16.02.2023.

Zadnja izmjena 08:44

Autor: T.D./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da najoštrije osuđuje one koji bez dokaza prokazuju, motivirani mržnjom pod krinkom zaštite prava djece, osvrćući se na slučaj uhićenih hrvatskih državljana i na ozračje koje se stvara vezano za djecu posvojenu iz afričkih zemalja.


Premijer Andrej Plenković prisjetio se jučerašnjeg ispraćaja nogometnog trenera Miroslava Ćire Blaževića, velikog čovjeka koji je donio velike uspjehe hrvatskom sportu i nogometu.

- Zbog toga smo jučerašnji dan proglasili nacionalnim danom sućuti kako bismo pokazali poštovanje prema njemu i velikom djelu koje je ostavio iza sebe. Izražavamo sućut obitelji i djelatnicima u nogometu, rekao je.

Premijer je čestitao Draženu Kutleši kojeg je papa imenovao nasljednikom zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića.

Istaknuo je da se mjerama koje poduzima Vlada nastavlja podupirati građane i gospodarstvo.

Rekao je kako je dobra projekcija Europske komisije za 2023. koja govori o tome da će Hrvatska ostvariti rast u 2023. od 1,2 posto.

- Tu smo po prognozama komisije na 9. mjestu. Oni prognoziraju za inflaciju, za koju smatraju da je bila oko 10,7 posto u 2022., da će u 2023. ići prema snižavanju 6,5 posto, dok bi u 2025. bila 1,6 posto. Mislim da je to ohrabrujuće, rekao je.

"Hrvatska će štititi prava i interese svojih državljana koji su trenutačno u Zambiji"


Komentirao je i slučaj hrvatskih državljana u Zambiji, koji okupira javnost već nekoliko tjedana.


- Hrvatska će štititi prava i interese svojih državljana koji su trenutačno u Zambiji. Radimo to od trenutka kad smo za pritvaranje saznali, to ćemo činiti i dalje putem diplomatskih i konzularnih predstavnika. Zgroženi smo i najoštrije osuđujemo retoriku i poteze onih koji bez dokaza osuđuju, stigmatiziraju i prokazuju. To je neodgovorno i opasno ponašanje motivirano netrpeljivošću i mržnjom, rekao je.


"Politizacija ove teme očito služi za osobnu promociju pojedinaca"


Smatra da politizacija ove teme očito služi za osobnu promociju pojedinaca i stjecanje vidljivosti određenih stranaka.


- Ovaj put to čine pod krinkom zaštite prava djece u Africi i prava djece iz afričkih zemalja koja su već prošla proces posvojenja, stekla naše državljanstvo i žive u Hrvatskoj. Olako se insinuira da su njihovi roditelji trgovci ljudima. Ovakva retorika je dovela do toga da ta djeca na ulici i školi doživljavaju uvredljive komentare i prozivaju se da nemaju roditelje, rekao je.


Naglasio je da su to djeca koja su došla iz siromašnih zemalja, nerijetko i nasilnog okruženja te je njihova prilagodba već ionako u samom startu zahtjevna.


- Pozivam hrvatske građane da ne dozvole da manipulacije i govor mržnje u našem društvu budu glasniji i bitniji od dobrobiti te djece. Ako je u postupcima bilo nepravilnosti, o tome će odlučivati nadležna hrvatska tijela. A nedostatke za koje smo svjesni da postoje, adresirat ćemo kroz izmjene zakonodavstva. Vlada će u skladu sa zakonima štititi interese te djece. Oni su hrvatski državljani, jednakopravničlanovi našega društva i imaju pravo na obitelj i sigurnost, rekao je.


"Želimo poslati poruku povjerenja u državne obveznice"


Premijer Plenković rekao je da se želi dinamizirati domaće tržište kapitala.


- Želimo poslati poruku povjerenja u državne obveznice, naše javne financije, sve ono što smo sustavnim radom odgovornog upravljanja javnih financija učinili u proteklim godinama. Sada kao članica EU-a, europodručja i schengenskog područja s vrlo snažnim kredibilitetom želimo omogućiti našim građanima da svoja sredstva i štednju ulažu u državne obveznice, rekao je.


Andrej Plenković je kao jednu od važnih tema na današnjoj sjednici Vlade istaknuo program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

- Od 2016. do 2022. na ovakve preglede odazvalo se već gotovo 90.000 hrvatskih branitelja i ovakvi preventivni sistematski pregledi su itekako korisni za sustavno praćenje zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja, osobito hrvatskih ratnih vojnih invalida, rekao je.

Premijer Plenković je najavio kako se sutra u Saboru očekuje izglasavanje novog Zakona o obnovi, a u kojem će prihvatiti nekoliko amandmana koji su došli sa strane parlamentarnih stranaka i pojedinih zastupnika.

Za smještaj stradalih u potresu dodatnih 344.000 eura


Za privremeni smještaj osoba stradalih u potresu Vlada je na sjednici u četvrtak osigurala dodatnih 344.000 eura jednokratne novčane pomoći za još 1295 osoba. Krajem prošle godine Vlada je donijela odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći osobama u privremenom smještaju za stradale u potresu, na temelju koje su dodijeljena dva milijuna eura, odnosno 265 eura po osobi. Ukupno je 7500 osoba u privremenom smještaju, a tijekom provedbe odluke utvrđeno je da taj iznos nije dostatan.

- Tijekom provedbe iskazana je potreba za dodatnih 344.000 eura za još 1295 osoba smještenih u privremenom smještaju, i to na području Sisačko-moslavačke županije 955, na području Zagrebačke županije 310 i na području Krapinsko-zagorske županije 30 osoba, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Upravitelj željezničke infrastrukture HŽI, traži se strateški partner HŽ Cargu


Upravitelj željezničke infrastrukture u Hrvatskoj je tvrtka HŽ Infrastruktura (HŽI), a s ciljem modernizacije poslovanja i razvoja pokreće se postupak traženja strateškog partnera za tvrtku HŽ Cargo, što će provoditi i predlagati partnera novo povjerenstvo, odlučila je u četvrtak hrvatska vlada.


Obje te odluke Vlada je donijela na prijedlog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, o čemu je ministar Oleg Butković na sjednici naznačio da su u skladu sa Zakonom o željeznici, kojim se uz ostalo određuje da će Vlada i imenovati upravitelja željezničke infrastrukture.


Ministar je objasnio i da taj zakon propisuje da je željeznička infrastruktura, kojoj pripadaju željezničke pruge razvrstane na temelju uredbe o razvrstavanju, u vlasništvu RH i javno dobro u općoj uporabi.


O traženju strateškog partnera za HŽ Cargo, ministar Butković na Vladi je rekao da je Nacionalnim planom oporavka i otpornosti utvrđena i mjera reforme željezničkog sektora, u sklopu koje se provodi i reorganizacija upravljanja željezničkim društvima i njihovog poslovanja.


- S ciljem pronalaženja odgovarajućeg rješenja za dugoročnu održivost HŽ Carga pokrećemo traženje strateškog partnera te se osniva i povjerenstvo za provedbu tog postupka i odabir partnera, rekao je Butković, ne navodeći pritom više detalja o samom postupku, pa ni kojim točno putem ni kada će tražiti tog partnera.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!