08:33 / 29.07.2021.

Autor: M.M./HRT

Vlada planira kraj pandemijskog udara na ekonomiju i dinamičan rast

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Održana je sjednica hrvatske Vlade. Za izglasavanje u Saboru pripremljeni su novi zakoni o elektroničkim medijima te autorskim i srodnim pravima. Oba se mijenjaju radi usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije. Potvrđuju se motivi na budućim kovanicama hrvatskog eura te donose smjernice ekonomske i fiskalne politike za sljedeće tri godine. Vlada, pritom, planira kraj pandemijskog udara na ekonomiju i dinamičan rast idućih godina.


- Važno je da imamo na umu da se u 2022. godini predviđa realni rast BDP-a od 6,6 posto, a u 2023. i 2024. 4,1 odnosno 3,4 posto, rekao je premijer. 

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek potanko je predstavila novine koje donose zakoni iz njezina resora.

- Opsežnije uređenje prava nakladnika informativnih publikacija u svakom aspektu, a ne samo na internetu. Prvi put za novinare precizno definiramo njihova djela kao autorska. Nakladnicima televizije uvodi se obveza da osiguraju najmanje pet posto ukupnog godišnjeg bruto prihoda, koje su u prethodnoj godini ostvarili obavljanjem djelatnosti, za djela hrvatskih neovisnih proizvođača. Operatoru u slučaju kada postaje pružatelj medijske usluge putem satelita, kabela, interneta i drugim dopuštenim oblicima uvodi se obveza da udio hrvatskih neovisnih proizvođača u godišnjem programu iznosi najmanje 10%, rekla je između ostalog. 


Vlada je donijela niz odluka. Definiran je oblik i funkcija nove, europske osobne iskaznice, koja će služiti i kao putovnica i kao zdravstvena iskaznica. Odobrena su jamstva brodogradilištima "3. maj" i novom "Uljaniku" za kupnju i dovršetak triju brodova. Odobren je također HEP-ov hidroenergetski projekt u Lici, kod Kosinja, koji podrazumijeva i novo akumulacijsko jezero i nove brane.


Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru osvrnuo se između ostalog na izgradnju Pelješkog mosta.

- Dovršena je faza izgradnje Pelješkog mosta, faza podizanja zadnjeg 165. segmenta čelične konstrukcije. Time je spojena Hrvatska i dat važan korak u implementaciji projekta vrijednog 520 milijuna eura koji je zajedno s pristupnim cestama sufinanciran sredstvima EU-a u iznosu od 357 milijuna eura, rekao je.

Istaknuo je kako je ovo bio povijesni trenutak za rješavanje prekida teritorijalnog kontinuiteta kopnenim putem.

- To je most koji će biti jedno od najvećih postignuća u naših sedam godina članstva u EU-u i jedna od konkretnih i važnih ostavština naše Vlade. On će zauvijek biti tu. On ne spaja samo Hrvatsku, već i teritorij EU-a, istaknuo je.

Premijer je rekao i da se pripremamo za uvođenje eura početkom 2023., što je, kako je rekao, važan i bitan korak.

Kad je riječ o situaciji s koronavirusom, rekao je da su jučer imali Znanstveni savjet.

- Vrlo je široki konsenzus svih stručnjaka koji podržavaju cijepljenje, svi vjeruju da je cijepljenje jedini pravi, istinski način da se zaštitimo. Razumiju da moramo balansirati zdravstvo, gospodarstvo i društveni život i da su turizam i turistička sezona izrazito bitni. U poziciji smo kada se u ovim tjednima konzumira 35 posto godišnjeg turističkog prometa. Ove godine, bit ćemo bolji nego što smo bili lani, a nastojimo biti što bliže onim rezultatima iz 2019., rekao je Plenković.

- Vjerujemo da će danas po ECDC-u  Hrvatska i dalje biti u narančastom, ali da bi to nastavili moramo biti jako oprezni i činiti dodatne napore u cijepljenju, dodao je.

Beroš: U Hrvatskoj 188 novooboljelih

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u svijetu broj oboljelih premašio 196 milijuna, a da je broj preminulih 4 milijuna 197 tisuća.

- U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 188 novih slučaja. Udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 3,21 posto. Na bolničkom liječenju je 143 osoba od kojih je 11 na respiratoru. O ozbiljnosti govori i podatak o broju obrađenih pacijenata sa post covid sindromima koji je u porastu i trenutno iznosi preko 23.000, rekao je.

Naveo je da je u Hrvatskoj utrošeno preko tri milijuna doza cjepiva, te da je cijepljeno 48,2 posto odraslog stanovništva, a 43 posto s obje doze.

Rekao je da je u zdravstvom sektoru s jednom dozom cijepljeno 63,41 posto zdravstvenih radnika, a 57,8 posto s obje doze, a da među liječnicima taj postotak iznosi 81,4 odnosno 76,07 posto.

- Kada bi se i ostatak populacije cijepio poput naših liječnika Hrvatska bi dosegnula kolektivni imunittet i time spriječila daljnje širenje virusa, ustvrdio je Beroš dodavši kako rast novozaraženih i dalje poziva na oprez.

- I dalje smo najsigurnija destinacija na Mediteranu, no kontinuirani rast novozaraženih poziva nas na oprez. Daljnje širenje virusa ovisi o nama jer budućnost je u našim rukama. Cjepivo i epidemiološke mjere dokazano donose željene rezultate. Vlada je osigurala dovoljno cjepiva za sve i zato ne postoji, osim medicinskih kontraindikacija, objektivan razlog za necijepljenje, istaknuo je ministar Beroš.

Božinović: Sankcije izrečene za pet ugostiteljskih objekata 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da povećanje novooboljelih ne predstavlja preveliko iznenađenje s obzirom na činjenicu da u Hrvatskoj boravi više od milijun gostiju iz inozemstva.

- Dobri turistički pokazatelji predstavljaju izazov za održavanje povoljne epidemiološke situacije. Cilj nam je na racionalan način ograničiti prevelika okupljanja, a one događaje koji se održavaju kanalizirati u kolikogod je moguće kontrolirane okvire, rekao je.

Dodoa je i da su ovoga vikenda proveli pojačane inspekcijske nalaze na području Dalmacije.

- Ukupno je nadzirano 20 subjekata i jedno javno okupljanje. Sankcije su izrečene za pet ugostiteljskih objekata zbog ne pridržavanje epidemioloških mjera. Većina nadziranih pridržavala se propisanim mjera, a manje nepravilnosti uklonjene su na licu mjesta, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!