Vlada: Obvezno testiranje u državnim i javnim službama važno za povećanje zdravstvene sigurnosti

15.11.2021.

16:38

Autor: HRT/J.L.

Zgrada Vlade RH

Zgrada Vlade RH

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vlada je, vezano uz Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o obveznom testiranju u državnim i javnim službama, objavila da se ta mjera uvodi s ciljem daljnjeg povećanja zdravstvene sigurnosti građana, kao što je to ranije učinjeno u sustavu zdravstva i socijalne skrbi.

U utorak, 16. studenoga, na snagu stupa Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o obveznom testiranju na virus SARS-CoV-2 dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne samouprave ili Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u njima imaju većinski udio, kao i zaposlenika trgovačkih društava koja su u većinskom vlasništvu trgovačkih društava u kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne samouprave imaju većinski udio, stoji u priopćenju Vlade.

Obvezno testiranje u državnim i javnim službama, osim za osobe koje ispunjavaju uvjet cijepljenja ili preboljenja bolesti COVID-19, uvodi se s ciljem daljnjeg povećanja zdravstvene sigurnosti građana, kao što je to ranije učinjeno u sustavu zdravstva i socijalne skrbi.

U skladu s odlukom Stožera, Vlada napominje da će od sutra svi zaposlenici Vlade, kao i dužnosnici koji rade ili dolaze u Banske dvore, stranke i posjetitelji koji dolaze u službene prostorije, kao i predstavnici medija, morati za ulazak u zgradu Vlade imati EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju na COVID-19. Jednako vrijedi i prigodom sudjelovanja ili praćenja sjednica Vlade i svih Vladinih događanja koja se održavaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ili drugim državnim i javnim prostorijama.

Ponovno je naglašeno da je cijepljenje najbolji i najučinkovitiji način zaštite od koronavirusa, osobito od težih oblika bolesti.

"Cjepiva ima dovoljno, besplatno je i apeliramo na sve naše sugrađane, koji to još nisu učinili, da vjeruju struci i da se cijepe. U proteklim tjednima u Hrvatskoj je zabilježen povećani interes za cijepljenje prvom dozom i nadamo se da će se građani cijepiti u što većem broju kako bismo postigli što veći stupanj zaštite i što prije se vratili životu bez restrikcija. Slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pozivamo sve sugrađane kojima je od primanja posljednje doze proteklo 6 ili više mjeseci da pristupe docjepljivanju tzv. booster dozom, osobito one koji su starije životne dobi ili su imunokompromitirani, kako bi se produljilo trajanje zaštite", stoji u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!