08:32 / 30.04.2020.

Autor: IMS/B.A./HRT

Vlada očekuje pad BDP-a u ovoj godini 9,4 posto, 2021. rast od 6,1 posto

-

-

Foto: - / -

Plenković: Glavno načelo je dati puno i dati brzo u prve tri godine idućega europskog proračuna
Vlada je donijela Nacionalni program reformi te akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva za ovu godinu. Dali su suglasnost ministru financija za dodatno zaduživanje zbog izvanrednih okolnosti koje je izazvala epidemija. U Vladi procjenjuju da će gospodarski pad zbog krize ove godine biti 9,4 posto. No, premijer je siguran da je politika zdravstveno-restriktivnih mjera učinila ono što je najvažnije za državu.

- Na razini 2020. u ovom trenutku očekujemo pad BDP-a od 9,4 posto, rekao je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade. Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je za iduću godinu pak procijenjen rast BDP-a od 6,1 posto, kao i da će stopa nezaposlenosti ove godine biti 9,5 posto, a iduće 9 posto.Predstavljajući Nacionalni program reformi Plenković je rekao da se radi o dokumentu strateškog karaktera koji čini okvir gospodarske politike.

Najvažnije informacije sa sjednice Vlade:

Maloprodajna cijena zaštitnih maski ograničena na 12 kuna

Beroš: Postotak zaraženih u odnosu na broj testiranih u padu

Tri glavna cilja Nacionalnog programa reformi

●  Plenković: Obljetnica Bljeska usprkos situaciji bit će dostojanstvena

- Temeljna tri cilja su održivi gospodarski rast i razvoj, povezivanje gospodarstva s tržištem rada, što je naša temeljna tema, tema svih uspješnih društava i gospodarstava, i, naravno, održivost javnih financija, rekao je Plenković.

Program ima 10 reformskih prioriteta, 25 mjera i 75 aktivnosti.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da je ovo četvrti NPR ove vlade. Što se tiče prethodnog iz 2019., koji se finalizira u smislu izvršenja, vidljiv je uzlazni trend u smislu uspješnosti implementacije aktivnosti, rekao je.

- Već sada možemo reći da će, što se tiče uspješnosti izvršenja  prošlogodišnjeg programa reformi, to biti u tom dijelu i rekordna godina, došli smo na razinu od oko 64 posto uspješnosti izvršenja, rekao je Marić, dodajući da je moguće da će taj postotak biti i veći.

Marić je predstavio i drugu točku dnevnog reda - Program konvergencije Republike Hrvatske za 2020. i 2021. godinu, koji se, kako je rekao, izrađuje u značajno skraćenom formatu zbog izvanrednih okolnosti.

Dokument ima ključna tri područja: međunarodno okruženje i Covid-19, pogled na Hrvatsku, te treći i najvažniji - makroekonomske i fiskalne projekcije.

Marić je rekao da je vjerojatno da će kumulativni utjecaj ove krize na svjetsko gospodarstvo biti veći od krize 2008. godine. Dodao je da će sve svjetske zemlje u relativno kratkim vremenskim razmacima snositi ekonomske posljedice, ali da je za razliku od krize 2008., čiji se utjecaj protezao kroz relativno duže razdoblje, sada ipak izgledan snažniji inicijalni oporavak.

- Što se tiče očekivane dinamike oporavka u razvijenim, kako zapadnim, tako i drugim svjetskim zemljama, nakon očekivanog oštrog pada u drugom tromjesečnu 2020. glavno pitanje i izvor neizvjesnosti ostaje stupanj prelijevanja negativnih kretanja na ostatak godine. Međutim, izgledno je da se većina zemalja već sada nepovratno odvojila od onog priželjkivanog i originalno očekivanog, a ja bih ga čak nazvao i idealnog oblika slova V - V Vukovar, V Victory, oblika krivulje recesije s minimalnim gubitkom outputa, rekao je Marić.

Što se Hrvatske tiče, kaže Marić, za razliku od 2008. ovu krizu dočekujemo puno spremniji, uz manje vanjske i unutarnje neravnoteže. Marić je rekao da Hrvatska već u ovom trenutku zdravstveno i ekonomski bilježi dobre i više nego očekivane rezultate u usporedbi s drugim zemljama.

Marić je rekao da je za iduću godinu procjena rasta BDP-a 6,1 posto. Za ovu godinu projicira se pad stope zaposlenosti za 3,3 posto, a u i idućoj godini rast za 1,5 posto. Stopa nezaposlenosti bit će 9,5 posto ove godine, odnosno 9 posto iduće.

Za ovu godinu, nakon tri godine viška, procjenjuje se deficit od 6,8 BDP-a, odnosno 24,8 milijardi kuna. To će rezultirati povećanjem javnog duga, za ovu godinu očekuje se na razini od oko 86,7 posto BDP-a.

- Procjena je da ćemo se već iduće godine vratiti i u maastrichtške kriterije -deficit od 2,4 posto, odnosno javni dug na 83,2 posto, rekao je Marić.

Marić je rekao da očekivana putanja oporavka, kao i srednjoročni gospodarski izgledi države počivaju na brzoj i snažnoj ekonomskoj potpori privatnom sektoru i popuštanju epidemioloških mjera.

Dati puno i dati brzo

Premijer je na početku sjednice rekao da je dosadašnji angažman u borbi protiv Covida-19 ostvario jako dobre rezultate, što je potvrda da je politika zdravstveno restriktivnih mjera učinila ono što je najbitnije.

- Bili smo pravodobni, odlučni, brzi, znali smo što radimo, konzultirali struku i napravili jedino što odgovorna vlada koja radi u interesu svakog svog građanina treba i mora učiniti, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da će cijeli mandat predsjednike EK Ursule von der Leyen biti posvećen gospodarskom oporavku te da svaka od zemalja mora povlačiti vrlo hrabre gospodarske poteze. Najavio je novi pristup Europske unije u svjetlu krize s koronavirusom.

- Glavno načelo je dati puno i dati brzo u prve tri godine idućega europskog proračuna, govorimo o '21., '22. i '23., rekao je Plenković.

Dodao je da je članstvo u eurozoni dobro i pozitivno za hrvatsko gospodarstvo i stabilnost našeg financijskog sustava.

Beroš pozvao na povećanu pažnju

Na sjednici Vlade usvojen je i Prijedlog akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva 2020. koji sadrži deset mjera daljnje optimizacije i digitalizacije administrativnih postupaka.

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je aktualno stanje i poduzete aktivnosti vezano za koronavirus napomenuvši da dobra epidemiološka situacija ne otvara prostor za opuštanje te pozvao na očuvanje postojeće prednosti.

- Pozivam na povećanju pažnju prilikom konzumacije ponovno dostupnih sadržaja, naglasio je Beroš.

Predstavljajući Informaciju o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade Davor Božinović najavio je repatrijaciju još 281 hrvatskog državljana. Iz UAE se 2. svibnja očekuje povratak njih 80, a u pripremi je povratak njih 50-ak iz Italije, u dvije skupine, iz Rima i iz Trsta. U najavi je i charter let iz Miamija koji će prevoziti 100 hrvatskih pomoraca, zajedno s državljanima Slovenije, Mađarske i BiH.

Sastanak užeg kabineta

Uoči sjednice sastao se uži kabinet. Premijer i ministar rada govorili su o objavi popisa korisnika potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Milijardu 550 milijuna kuna potpore za poduzetnike, primilo je oko 84 tisuće poslodavaca za 485 tisuća radnika.

- Ta mjera je bila brza. Unutar 10 dana od zaprimanja zahtjeva je bila realizirana i bila je jednostavna i u potpunosti transparentna, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Ono što nas zapravo veseli da nakon mjesec dana provedbe mjere vidimo po broju zaposlenih i kretanjima trenda tržišta rada da smo uspjeli jer porast nezaposlenih u odnosu na druge zemlje nismo imali, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!