16:01 / 13.11.2019.

Autor: HRT

Vlada odlučila: prvi krug predsjedničkih izbora 22. prosinca

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada na današnjoj sjednici odlučila o raspisivanju izbora za predsjednika Republike Hrvatske
Vlada na današnjoj sjednici odlučila o raspisivanju izbora za predsjednika Republike Hrvatske, koja će stupiti na snagu 21. studenog. Prvi krug izbora bit će 22. prosinca, a drugi 5. siječnja.


- Vodič za financiranje predsjedničke izborne promidžbe

Izborni rokovi počeli bi 22. studenog i u 12 dana svi koji se žele kandidirati za predsjednika države moraju prikupiti najmanje 10.000 potpisa. Službena kampanja trajat će 16 dana.

Svoje programe dosad su predstavili aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i potencijalni predsjednički kandidat Zoran Milanović.

Produljen rok Zhongya nekretninama za uplatu novca za bivšu političku školu u Kumrovcu

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku i o produljenju roka za uplatu kupoprodajne cijene za bivšu političku školu u Kumrovcu, za koju je kao kupca sredinom lipnja izabrala tvrtku Zhongya nekretnine koja se jedina javila na natječaj ponudivši 14,09 milijuna kuna.

Riječ je o dopuni Vladine odluke od 13. lipnja o izboru ponuditelja i prodaji nekretnine u k.o. Razvor u naravi hotel Zagorje ili bivša politička škola u Kumrovcu, a kojom je uz odabir kupca Vlada odredila da se kupac obvezuje na isplatu kupoprodajne cijene u roku od 30 dana od zaključenja ugovora, umanjeno za iznos od 598 tisuća kuna koji je uplaćen u državni proračun kao jamčevina u postupku javnog poziva za tu kupnju.

Objašnjavajući zašto se produljuje rok, ministar državne imovine Mario Banožić na Vladi je podsjetio da je kupoprodajni ugovor sa Zhongya nekretninama sklopljen 6. kolovoza ove godine, s utvrđenim rokom za plaćanje od 30 dana od zaključenja ugovora.

- Budući da kupac nije uplatio što je trebao, Ministarstvo državne imovine je na zahtjev kupca, a zbog političke situacije u Hong Kongu i problema transfera novca iz posebne regije Hong Kong, 15. rujna odobrilo jedno produljenje roka za plaćanje, do 14. studenoga ove godine. No, kupac je 12. studenoga podnio novi zahtjev za produljenje roka za plaćanje do 31. prosinca ove godine, navodeći kao razloge produljenje nepovoljne političke situaciju između Posebne upravne regije Hong Kong i Narodne Republike Kine, zbog čega je otežan transfer novca iz Hong Koga, kazao je Banožić. Dodao je da investitor i dalje ima ozbiljne namjere za investiranje u Hrvatskoj.

Podsjetio je da je za nekretninu u Kumrovcu od 2007. do danas objavljeno pet javnih poziva za prodaju, na koji se u prva četiri nitko nije javio, a na ovaj peti, zadnji, ove godine samo ta tvrtka iza koje stoje kineski investitori.

U postupku javnog poziva za prodaju odnosno kupnju te nekretnine u Kumrovcu tvrtka Zhongya nekretnine jedina je poslala ponudu sa oko 2 milijuna kuna više od početno tražene cijene, odnosno ponudila je 14,09 milijuna kuna, a tu je tvrtku u Hrvatskoj predstavljala njezina suvlasnica, kineska poduzetnica Jiang Yu.

Osim u tu nekretninu, zadnjih mjeseci ta je poduzetnica najavljivala i interes za druga ulaganja u Hrvatskom zagorju odnosno Krapinsko-zagorskoj županiji.

Za samu nekretninu bivše političke škole u Kumrovcu, župan krapinsko-zagorski Željko Kolar je krajem rujna, a nakon sastanka sa Yu, kazao da ga "raduje što će u Kumrovcu već iduće godine, u kasno proljeće ili ljeto, imati objekt u funkciji, u prvoj fazi". Hoće li to tako i biti s obzirom na produljenje roka za plaćanje kupoprodajne cijene do kraja ove godine ostaje za vidjeti.

Novo odlikovanje - Velered Predsjednika Republike Franje Tuđmana

Izmjenama Zakona o odlikovanjima i priznanjima, koje je Vlada u četvrtak uputila u saborsku proceduru, uvodi se novo odlikovanje - Velered Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom.

Odlikovanje bi se hrvatskim državljanima dodjeljivalo svake godine na obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika 10. prosinca, kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrednota hrvatskog naroda.

- Ove godine navršava se 20. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i prigoda je to da Hrvatska ustanovi visoko odlikovanje kojim će se utemeljitelj demokratske suverene i neovisne hrvatske države i vrhovni zapovjednik hrvatske vojske u Domovinskom ratu uvrstiti u red najviših hrvatskih državnih poglavara, rekao je ministar uprave Ivan Malenica, obrazlažući zakonski prijedlog.

Na taj će se način, dodao je, trajno izraziti zahvalnost hrvatskog nada i hrvatskih državljana Tuđmanovim povijesnim zaslugama.

Franjo Tuđman pripada najzaslužnijim osobama u stvaranju suvremene samostalne i demokratske Hrvatske, a svojim je državničkim vizionarstvom u prijelomnom razdoblju europske i svjetske povijesti 20. stoljeća u vrijeme raspada komunističkog totalitarnog sustava zajedno sa svojim suradnicima i cijelim hrvatskim narodom uveo u red država slobodnog svijeta, stoji u Vladinu prijedlogu.

Tuđman je hrvatski narod, navodi se, uveo u red naroda koji samostalno odlučuju o svojoj

Konačni prijedlozi zakona i o obradi bimoetrijskih podataka i Obalnoj straži

Vlada je u saborsku proceduru uputila Konačni prijedlog zakona o obradi biometrijskih podataka čiji je cilj omogućiti pouzdaniju i lakšu identifikaciju stranaca te Konačni prijedlog zakona o Obalnoj straži kojim se reguliraju sva pitanja vezana uz funkcioniranje te službe.

Osim lakše identifikacije stranaca novi zakon o obradi biometrijskih podataka će i hrvatskim građanima pomoći u zaštititi osobnih podataka i spriječiti krađe identiteta, kazao je na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dodao je da će zakon omogućiti pouzdaniju, pristupačniju i lakšu identifikaciju stranaca u hrvatskim i europskim informacijskim sustavima temeljem više biometrijskih podataka, posebno otisaka prstiju.

- To će spriječiti zlouporabe te pridonijeti djelotvornijem osiguranju prava na azil u slučajevima kada je to opravdano,ocijenio je ministar.

Podsjetio je da je jedan od glavnih problema kod nezakonitih migracija i povezanih nedjela identifikacija stranaca bez osobnih isprava.

Skupine stranih državljana zatečene u nedozvoljenom kretanju kroz Hrvatsku o sebi daju lažne identifikacijske podatke, a strani državljani koji su počinitelji kaznenih djela prikazuju sebe kao jednu od žrtava kako bi izbjegli kazneni progon, ustvrdio je Božinović.

Istovremeno, dodao je, ovaj će zakon dodatno ojačati temeljna prava hrvatskih građana jer će onemogućiti krađu identiteta i znatno olakšati otkrivanje prijevara povezanih s identitetom, čime će osobni podaci hrvatskih građana biti dodatno zaštićeni.

Vlada je u Sabor uputila i Konačni prijedlog zakona o Obalnoj straži kojim se reguliraju sva pitanja vezana uz funkcioniranje Obalne staže kroz definiranje ovlasti i poslova ovlaštenih osoba.

Primarna zadaća Obalne straže je nadzor i zaštita suverenih prava i interesa te provedba jurisdikcije RH u zaštićenom ribolovnom pojasu i otvorenom moru. U teritorijalnom moru i unutarnjim morskim vodama Obalna straža pruža potporu državnim tijelima u nadzoru i zaštiti prava i interesa RH na moru, što je jedna o d misija i zadaća Hrvatske vojske, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Zakonom se propisuju ovlasti ovlaštenih osoba Obalne straže koji su stupnjevani po kategorijama te se utvrđuju uvjeti za davanje ovlasti tim osobama za obavljanje inspekcijskih poslova na moru u pojedinim upravnim područjima, a to će pridonijeti jačanju sigurnosti i zaštiti interesa RH na moru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!