Vlada podržala prijedlog za pristupanje promjenama Ustava koji se tiču referenduma

13.07.2022.

10:29

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković, arhivska fotografija

Andrej Plenković, arhivska fotografija

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Vlada je predložila Hrvatskome saboru da prihvati prijedlog 92 zastupnika da se pristupi promjeni Ustava RH, ocjenjujući da će se predloženom promjenom Ustava, a imajući u vidu da je u proceduri i donošenje novog Zakona o referendumu, cjelovito urediti pravno područje referenduma.

- Također, predloženim promjenama Ustava olakšat će se pokretanje inicijativa za raspisivanje referenduma od strane birača uz istovremeno osiguranje legitimiteta odlučivanja, priopćeno je iz Vlade nakon telefonske sjednice održane u srijedu.


S tim u vezi, ističu iz Vlade, posebno se podržava smanjenje potrebnog broja birača koji mogu zatražiti raspisivanje državnog referenduma s dosadašnjih deset posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj, a što predstavlja više od 360.000 birača, na 250.000 birača u Hrvatskoj.


- Smanjenje potrebnog broja potpisa za raspisivanje referenduma u bitnome će olakšati korištenje referendumom kao instrumentom neposredne demokracije, stoji u obrazloženju Vlade.


Iz Vlade ističu i da se, s druge strane, podržava i cilj zakonodavaca da se osigura legitimitet odlučivanja uvođenjem tzv. kvoruma odlučivanja te smatra da su predloženi kvorumi primjereni različitim predmetima odlučivanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!