U Saboru o prijedlogu o pristupanju promjeni Ustava koji se tiče referenduma

13.07.2022.

09:34

Autor: HRT/Hina

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: HRT / HTV

Hrvatski sabor nastavio je današnji rad zahtjevima za stankom. Potom je uslijedila rasprava o prijedlogu da se pristupi promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, a koji su potpisala 92 zastupnika, kao i s tim povezanim izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH. Za vrijeme žustre rasprave predsjednik Sabora podijelio je nekoliko opomena.

Prijenos sjednice Hrvatskog sabora možete pratiti ovdje: 

Žestok početak dana u Hrvatskom saboru

Zbog HDZ-ova prijedloga o promjeni Ustava vezano uz referendum - svađa unutar oporbe. Tko se konkretno sukobio? HRT-ova reporterka Tatjana Munižaba kazala je za podnevni Dnevnik kako zbog velikog nerazumijevanja današnje saborske rasprave slijedi napomena, danas se ne raspravlja o promijeni Ustava.

To je treći i zadnji korak promijene Ustava, koji će se događati pred kraj listopada ili početkom studenoga. I za to će biti potrebna dvotrećinska većina, odnosno najmanje 101 glas.

Danas se raspravlja o tome da se ide u promijene Ustava i za to je potrebna natpolovična većina, dakle, 76 ruku, koje HDZ ima. Za to mu oporba nije niti trebala.

No, unatoč tomu šesnaest oporbenih zastupnika potpisalo je HDZ-ovu inicijativu. Među njima, čak deset njih, iz novoosnovane stranke i istoimenog Kluba - Socijaldemokrati.

Radi toga, dio oporbe naziva ih HDZ-ovim žetončićima, te su bili veća meta napada u Hrvatskom saboru tijekom rasprave, od samih HDZ-ovih ustavnih promjena.

Evo što su zastupnici danas govorili tijekom rasprave: 

Slijedi rasprava  o razrješenju člana Nadzornog odbora HRT-a - Marka Primorca

HRT-ova reporterka Tatjana Munižaba naglasila je kada završi rasprava o tomu da se pokrenu ustavne promijene, nakon nje slijedi još jedna - a to je rasprava o razrješenju člana Nadzornog odbora HRT-a - Marka Primorca.

On je kandidat za ministra financija, umjesto Zdravka Marića, koji je nedavno podnio ostavku.

Kada Primorac bude razriješen, time će se ispuniti još jedan preduvjet da bi ga predsjednik Vlade Andrej Plenković, mogao sutra ujutro predstaviti matičnom odboru, a onda i zastupnici u Hrvatskom saboru mogli li u petak za njega glasati. 

"Tko god je na vlasti, to ne može provesti bez oporbe"

Ranije je Munižaba istaknula da su ustavne promjene kompliciran i dugotrajan postupak te ga je potom objasnila.

- Radi se o tri koraka. Ovo o čemu će se danas raspravljati u Hrvatskom saboru, tek je prvi korak, a to je odluka da se ide u ustavne promjene. HDZ-u ovdje oporba nije niti trebala jer je za to potrebna potpora 76 zastupnika, koliko ih oni i imaju. No Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, kaže da su željeli pokazati širinu i spremnost na razgovore. Tek nakon toga slijedi druga faza, u okviru koje se donosi tekst u kojemu se navodi što će se i kako mijenjati i o tome će se u Hrvatskom saboru, pretpostavlja se, raspravljati vjerojatno u rujnu. Za to je također potrebna potpora samo 76 zastupnika. Zadnja je treća faza promjena Ustava, očekuje se negdje u studenom, a za te promjene potrebna je potpora 101 zastupnika. Tko god je na vlasti, to ne može provesti bez oporbe, izjavila je Munižaba.    

Bošnjaković: Želimo olakšati referendum i otvoreni smo za razgovore

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković (HDZ) poručivao je da se promjenom Ustava želi olakšati referendum i učiniti ga dostupnijima, istaknuvši da su otvoreni za razgovore o spornim pitanjima. U raspravi o prijedlogu da se pristupi promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, što je tek prva faza u procesu promjene Ustava, Bošnjaković je kazao da je trenutna podrška zastupnika visoka te da će u idućim fazama biti spremi o svemu razgovarati i tražiti najbolja rješenja. 

Odbacio je primjedbe Mosta da nešto rade 'skrivećki' naglasivši da su namjere i prijedlozi o promjeni Ustava poznate već mjesecima. Nismo mi nikakvi grobari demokracije, ne ukidamo referendum, ovo je iskorak naprijed, poručio je zastupnicima Mosta i pozvao da se uključe u raspravu.

Dio oporbe: Nećemo podržati izmjene Ustava koje se tiču referenduma

Saborski Centar, Radnička fronta, DP, Hrvatski suverenisti poručili su da neće podržati izmjene Ustava koje se tiču referenduma, a Most HDZ-u poručuje da mu pokušaj izmjena neće proći i da od podrške odustaju oni koji su mu do sada asistirali.

- Pokušaj nasilja i prevare je propao na prvom koraku. Pokušali ste prije ljetne stanke, mimo plana, staviti na raspravu izmjene Ustava kojima želite u potpunosti ubiti referendum, predati sve ovlasti Ustavnom sudu kako biste u samom začetku, prije nego proces uopće krene, ubili referendum, prozvao je HDZ Nikola Grmoja (Most). 

Oni koji su vam u tome asistirali, možda i ne shvaćajući o čemu se radi, čujem da odustaju i ovaj vaš pokušaj neće proći, ustvrdio je 'mostovac' uoči objedinjene rasprave da se pristupi promjeni Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, što je predložilo 92 zastupnika.

Glamuzina: Zašto smo dali potpise?


Katica Glamuzina objasnila je zašto su oporbeni Socijaldemokrati dali potpise inicijativi za izmjenom Ustava, zbog čega su proteklih dana bili kritizirani.

- U rijetkim situacijama kada HDZ prepozna da je do nekih promjena potrebno doći konsenzusom, pogotovo kad se radi o Ustavu, prihvatit ćemo priliku da u taj razgovor uđemo u skladu s našim vrijednostima i pokušavajući utjecati da te izmjene reflektiraju razmišljanja građana koji dijele naša uvjerenja, kazala je. Naglasila je pritom kako Socijaldemokrati nisu dali glas ni za jednu predloženu promjenu, nego su samo dali potpis suglasnosti da rasprava o ustavnim promjenama dođe na red Sabora.

Orešković: HDZ je skrojio državu po vlastitoj mjeri

Ustav nije običan zakon i neprihvatljivo je da imamo izmjene samo u mjeri u kojoj to HDZ-u paše, kaže Dalija Orešković (Centar) i proziva HDZ da je u proteklih 30 godina državu skrojio po vlastitoj mjeri i da je 30 godina sustavno uništava.

Ističe da Ustav ne funkcionira u nizu bitnih segmenata, primjerice u definiranju odnosa predsjednika države i Vlade u sukreiranju vanjske politike, u upravljanju tajnim službama itd.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!