Plenković: Sutra oko podne iznad Zagreba vidjet ćemo dva Rafalea kakva kupujemo

24.11.2021.

13:10

Autor: I.Z./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade uvodno je zahvalio svim članovima Vlade na sudjelovanju na aktualnom prijepodnevu na početku nove sjednice Hrvatskog sabora. Zahvalio je i zastupnicima oporbe, ali i aktualne većine na svim pitanjima koja su danas postavili. Plenković se još jednom zahvalio i potpredsjedniku Vlada, te ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu i svima koji su sudjelovali u organizaciji obilježavanja tridesete obljetnice Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtve Vukovara i Škabrnje. 

Dodao je kako su obje obljetnice dobro prošle, te da će Vlada i dalje raditi na tome da se pronađu i one nestale osobe Domovinskog rata koje još uvijek nažalost, nisu pronađene. Plenković je podsjetio i da se sastao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, te dodao kako je važno da Hrvatska i dalje njeguje dobre odnose sa Slovenijom i da je vrlo važno da ima i potporu Slovenije za ulazak u schengenski prostor.

Osvrnuo se i na jučerašnji posjet poljskog premijera Mateusza Morawieckog.

Predsjednik Vlade naglasio kako večeras francuski predsjednik Emmanuel Macron dolazi u Zagreb, gdje će se održati i službena večera, te će se razgovarati o nizu tema, a sutra će se nastaviti program i s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. 

Dodao je da će Vlada usvojiti sporazum s Francuskom, koji će sutra potpisati ministri dviju zemalja o kupovini borbenih aviona.

- Trebalo je skoro trideset godina da svjedočimo bilateralnom posjetu francuskoj predsjednika, naglasio je predsjednik Vlade. 

Plenković je kazao kako će se sutra obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Medved o stanju s obnovom nakon potresa na Banovini

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o stanju s obnovom nakon potresa.

Naglasio je kako su intenzivirane aktivnosti povezane s pripremama za zimske uvjete. Osiguran je smještaj u Termama Topusko za stanovnike Banovine koji nemaju adekvatne uvjete u objektima u kojima se trenutno nalaze.

Dodao je kako se ulaže veliki napor vezan za obnovu.

- Obnovljeno je 798 obiteljskih kuća, a radi se na 612 kuća, rekao je Medved.

-  Uklonjeno je 435 objekata, a 15 je u postupku uklanjanja, poručio je. 

Beroš: Poručujem glasnoj manjini da se ne igraju doktora i stručnjaka

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je udio novozaraženih Covidom-19 među testiranima u posljednja 24 sata iznosio 40,59 posto, a hospitalizirano je 250 osoba, među kojima 174 ili gotovo 70 posto nije cijepljeno ni jednom dozom.Istaknuo je kako je u Hrvatskoj 6136 novih slučajeva, u bolnici je 2551 osoba, a 332 osobe su na respiratoru.

- Brojevi novozaraženi od prije dva tjedna danas su vidljivi u značajno opterećenom bolničkom zdravstvenom sustavu. Svakodnevno se proširuju kapaciteti covid odjela, koji se pune u velikoj većini necijepljenim bolesnicima. Time se oduzimaju kreveti necovid bolesnicima, a 80 posto umrlih nisu trebali umrijeti, i dalje bi bili među nama, rekao je Beroš.

Dosad je cijepljeno 63 posto odraslog stanovništva, no obuhvat cijepljenjem još je nedovoljan ako želimo izbjeći prošlogodišnju situaciju s preopterećenim zdravstvenim sustavom, kada je samo iznimnim naporima osiguran kontinuitet ostalih zdravstvenih usluga.

- Pritisak na bolnice vrlo je velik, ukida se hladni pogon, dodatno mobiliziraju zdravstveni radnici i raspoređuju u bolnice gdje su potrebni, kazao je Beroš i ponovno pozvao sve na cijepljenje, a građane kojima je od drugog cijepljenja prošlo šest mjeseci da se naruče za dodatnu tzv. booster dozu.

Istaknuo je kako i dalje postoji povećani interes za cijepljenje pa je u posljednjih tjedan dana cijepljeno više od 84.000 osoba, što su "dva Dubrovnika".

- U zdravstvenom sustavu prvom dozom cijepljeno je više od 77 posto zaposlenika, a među liječnicima ih je više od 90 posto. poručio je Beroš.

-  Poručujem glasnoj manjini da se ne igraju doktora i stručnjaka, rekao ministar Beroš.

Naglasio je kako živote spašavaju jedino liječnici, a ne nadriliječnici. 

Božinović: Policija istražuje organizatore subotnjeg prosvjeda

Od uvođenja obveznog testiranja za necijepljene u sustavu javne i lokalne samouprave testirano je 210.165 osoba, među kojima su 4293 bile pozitivne, odnosno njih dva posto.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da zagrebačka policija istražuje organizatore subotnjeg prosvjeda protiv covid potvrda u Zagrebu, dosad su detektirana dvojica, a policija traži i dalje.

- Tijekom prosvjeda došlo je do verbalnih i jednog fizičkog napada na predstavnika medijskih kuća, što posebno snažno osuđujemo. Ti su događaji prijavljeni policiji koja provodi kriminalistička istraživanja, te smo u kontaktu sa Sindikatom novinara Hrvatske i Hrvatskim novinarskim društvom, kazao je Božinović.

- Pravo na prosvjed imaju svi, ali on treba biti organiziran sukladno zakonu, a sva protupravna ponašanja koja bude moguće utvrdit će se istražiti i adekvatno prijaviti, dodao je.

Božinović je rekao kako je policija u obavljanju svojih zadaća prisutna na mjestima na kojima se očekuje okupljanje većeg broja osoba, bez obzira je li prosvjed prijavljen ili ne, a aktivnosti su usmjerene na očuvanje javnog reda i mira.

- Kod prijavljenog prosvjeda organizator ima određene obveze po zakonu, dok je kod neprijavljenog, kao kod zagrebačkog prosvjeda koji se odvijao na Trgu bana Jellačića i Prisavlju, zadaća pratiti prosvjed te ga foto i video dokumentirati radi naknadnog utvrđivanja organizatora i istraživanja mogućih protupravnih ponašanja, kazao je Božinović.

- U trenutku smo kad se svi trebamo ponašati odgovorno prema sebi, ali i prema drugima, poručio je. 


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković govorio je o Zakonu o zaštiti potrošača i infrastrukturi za alternativna goriva, koji je jednoglasno usvojen. Ministar financija Zdravko Marić govorio je o Nacrtu prijedloga Zakona o proračunu koji je jednoglasno usvojen.

Hrvatsko-francusko strateško partnerstvo

Vlada je prihvatila i zaključak o prihvaćanju političke deklaracije o Hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu.

Državni tajnik Zdenko Lucić dotaknuo se i dokumenta kojeg će potpisati Hrvatska i Francuska.

- Slijedom ojačanih bilateralnih odnosa, Hrvatska i Francuska potpisat će novo strateško partnerstvo. Dokument se sastoji od dijelova jačanja odnosa, suradnju u pitanjima obrane, gospodarskim odnosima, daljnje povećanje suradnje po pitanju kulturne, znanstvene i akademske suradnje te suradnje na području administracije. To potpisivanje je predviđeno tijekom posjeta Macrona Hrvatskoj, kazao je Lucić.

"Sutra oko podne iznad Zagreba letjet će dva Rafalea"

Odluku o kupnji Rafalea Vlada je donijela 28. svibnja te je Ministarstvo obrane zadužila da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Ugovor će potpisati ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly.

Ministar Banožić rekao je kako je riječ o avionima potpuno kompatibilnima NATO standardima koji će Hrvatskoj biti "dostatni 30 i više godina". Naveo je i da je uz 12 aviona, u paketu i moderan simulator letenja koji će omogućiti cjeloviti spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, kao i pričuvni dijelovi te sveobuhvatna potpora tvrtki proizvođača.

- Osiguran je i moderan osnovni paket naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardiranje ciljeva te obuka osoblja po načelu 'obuka obučavatelja, dodao je.

Istaknuo je i da će se obuka letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja provoditi u Francuskoj i Hrvatskoj. Početak obuke zrakoplovno-tehničkog osoblja predviđen je potkraj 2022. godine, dok je početak obuke letačkog osoblja planiran početkom 2023. godine.

- Ugovorom je, dodao je ministar obrane, obuhvaćena i vojna suradnja, školovanje te održavanje zajedničkih vježbi francuskog i hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

- Prijenos vlasništva nad avionima, naveo je, provest će se u Francuskoj te će do potkraj 2024. godine u Hrvatskoj biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. i preostala četiri aviona.

Sve avione će iz Francuske u Hrvatsku "prevesti" piloti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

Ove je godine za kupnju Rafalea u državnom proračunu već osigurano nešto više od 2,3 milijarde kuna, u idućoj godini ta svota iznosi više od 2,1 milijarde kuna, u 2023. ona je 1,8 milijardu kuna, u 2024. 1,7 milijardu kuna, a potom u 2025. godini nešto manje od pola milijarde kuna te u 2026. godini 133,4 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je kako ćemo sutra oko podne iznad Zagreba vidjeti dva Rafalea kakva kupujemo u simboličnom letu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!